Малко неща са непреходни в този свят. Човешката глупост е едно от тях, другото е Opel Astra. Тя е с нас от толкова много време, че я приемаме за част от фона, където стои ненатрапчиво, но устойчиво от три десетилетия.

От началото на 90-те досега от модела са произведени пет поколения, но Opel брои за начало на модела първия Kadett, който се появява още през 1962 г.

През всички тези години Kadett и Astra се свързваха с надежден и непретенциозен автомобил, готов да върши работа и да е приятен спътник в ежедневието на своя собственик. Толкова.

Снимка 444678

Източник: Opel

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ

 • Модификация: Opel Astra 1.2 Turbo
 • Работен обем: 1199 куб. см.
 • Мощност: 145 к.с.
 • Въртящ момент: 225 Нм
 • Ускорение: 9.4 сек. до 100 км/ч
 • Максимална скорост: 220 км/ч
 • Среден разход: 4.3 л/100 км
 • Трансмисия: 6-степенна механична
 • Базова цена: 36 095 лв.

През 2019 г. Astra продължава да бъде все така практичен и икономичен автомобил, който не се стреми да бъде забавен. И не е.

Фейслифтът на модела бе показан преди дни във Франкфурт, а ние имахме възможността да го покараме и да се убедим в горното. Ето как продължава историята.

ИКОНОМИЧНОСТТА Е ТУК

Всичко около новия Opel Astra се върти около намаленото тегло и икономичните двигатели. С ниското тегло се разбираме добре - то осигурява по-"живо" усещане зад волана и спомага за намаляване на разхода на гориво. А и е все по-рядко срещано явление в модерното автомобилостроене.

А да е лека една кола не е грях, а преимущество. Това я прави по-пъргава, по приятна за каране, намалява изискванията за окачването й, което пък го прави по-евтино за поддръжка. Дотук много добре, Opel.

Снимка 444675

Източник: Opel

Икономичните двигатели също са плюс, макар че открай време да наречеш един двигател икономичен, е възпитаният начин да го заклеймиш като скучен. Но нека не забравяме това, което написахме по-горе - Astra не се опитва да е забавна.

Двигателите са три, но се предлагат в няколко разновидности на мощността, като най-мощният вариант разполага със 145 к.с. Нито един от тях няма четири цилиндъра, защото акцентът пада върху разходът на гориво и... вредните емисии.

Ако сме фенове на екологията и се възбуждаме от цифри, то следващата информация е за всички нас - дизеловите двигатели с механична скоростна кутия на Astra изпускат под 100 грама на километър въглероден диоксид в атмосферата. Секси, нали?

Снимка 444676

Източник: Opel

Opel Astra получава точки и за дизайна. Факт е, че фейслифтът е почти идентично копие на последното поколение, но също така е факт, че Astra изглежда добре. Без да забравя, че все пак е един компактен семеен хечбек и нищо повече, има достатъчно характер, за да ни накара да се обърнем и да я погледнем, отдалечавайки се от нея на паркинга.

Оказва се, че да е обикновен един автомобил, изобщо не е лошо. Лошо ли е да се качиш в колата си и просто да потеглиш - нищо в нея да не те натоварва, да спираме на бензиностанция основно за кафе, а полярните мечки да лайкват снимката й във Facebook? Отговорът е ясен.

Снимка 444677

Източник: Opel

НЕ НА ИЗТРЪПНАЛИТЕ КРАКА

 • Може да: те заведе от А до Б
 • Не може да: те накара да настръхнеш
 • Липсва му: спортна версия

И интериора нищо няма да ни липсва. Плюс седалки, които са разработени съвместно с германски експерти по ергономия. Приравнено към ежедневието ни, това означава, че гърбът е добре позициониран, а краката няма да изтръпнат или да се схванат, дори ако поемем надалече.

Ако пък ни се кара в града, може да разчитаме на маневреност, повече от добър багажник и камери и асистенти за паркиране.

Нашият тестов автомобил беше оборудван с 1.2-литров турбо бензинов двигател с мощност 145 к.с., който впечатлява с три неща.

Първо: мощността е завидна, имайки предвид, че двигателят има само три цилиндъра.

Снимка 444674

Източник: Opel

Второ: инженерите доста са се постарали да прикрият липсващия четвърти цилиндър, като са създали един добре балансиран и тих двигател - нещо нетипично за трицилиндровите двигатели.

Трето: разходът. Трябва да признаем, че за краткото време, в което карахме Astra, не успяхме да получим обективни стойности, но поне на хартия Opel декларират комбиниран разход от 4.3 литра на 100 км. От опит знаем, че ако добавим около литър над тази стойност, ще получим разходът в реални условия. Никак не лош резултат за бензинов двигател.

Да си еднодневка никога не е било позитив. Хората те забравят, а и това, че вече те няма, означава, че не си бил достатъчно добър, за да останеш. Ситуацията за Opel Astra никога не е била такава. Тя е тук и ще остане. Просто защото има качества и не е забравила основното свойство на автомобилите - да те превозват безпроблемно и комфортно от точка А до точка Б. Ако искаме повече, компромисите започват да се увеличават.