Изтънялата и падаща коса е проблем при много хора. Основният виновник за него напоследък е преболедуването на COVID-19, но има и много други фактори, които допринасят за това. Ето и как да се справим с тях.

Косата, растежът й и етеричните масла, които я правят дълга и красива

Етерични масла за дълга и красива коса

Природата отново има решение

Недостиг на вещества

Протеините, омега-3 мастните киселини и витамините от групата В са важни за здравината на косата. Когато не приемаме достатъчно чрез храната, няма нищо учудващо в косопада.

Снимка 522445

Източник: iStock

Стрес

Обичайният виновник за почти всеки здравословен проблем е отговорен и за вида на косата ни. Можем да го преборим с добре познатите техники като медитация, йога упражнения, повече време сред природата и положителна нагласа към живота.

Етерични и базови масла

Аргановото и маслото от репей са едни от най-ефективните масла, които подпомагат заздравяването на косата и стимулирането на растежа й. Към тях можем да добавим лавандулово, ментово, розмариново и масло от чаено дърво.

Снимка 560490

Източник: iStock

Агресивно стилизиране

Често боядисване и/или обезцветяване на косата, използването на преси и маши за оформянето й, слагането на екстеншъни, прекалено стегнатите фризури също отнемат от здравето на косата ни.

Снимка 524274

Източник: iStock

Масаж на скалпа

Според Healthline има неоспорими доказателства, че редовното прилагане на масаж на скалпа допринася не само за стимулирането на кръвообращението му, но и на растежа на косата. Можем да съчетаем масажа с нанасянето на етеричните масла - важното е да масажираме в продължение на около пет минути всеки ден.