Компанията, за която се сещаме първо, когато заговорим за изследване на космоса и колонизиране на Марс, безспорно е SpaceX. 

SpaceX, Starship и какво знаем за изстрелването на най-мощната ракета в историята

SpaceX изстрелва най-мощната ракета в историята през юли

Ракетата е готова

Мъск успя да превърне космическото си предприятие във водеща сила и в безспорен лидер при доставките на товари извън орбита, но компанията му далеч не е без конкуренция. 

Възможно е дори SpaceX да не е първата компания, която ще достигне до Марс, тъй като други две американски корпорации Impulse Space и Relativity Space усилено работят в същата посока, пише Gizmodo. 

Снимка 581442

Източник: iStock

Impulse и Relativity са обединили усилията и опита си, за да се превърнат в достоен конкурент на SpaceX и другите в бранша, и се очаква още през 2024 г. да изпратят ракета към Марс. 

Impulse специализира в космическа логистика и доставки на хора и товари до космоса. 

Relativity пък отговаря за създаването на ракетите, за които ползва 3D принтиране на компоненти, като разработва и автономни роботи и системи с изкуствен интелект. 

Според Gizmodo Relativity се готви да използва собствената си ракета Terran R, която е сглобена изцяло от принтирани части, а на нея Impulse ще натовари две машини за изучаване на Марс. 

Планът е Terran R да бъде ползвана и за доставки между МКС, Земята и Луната.  

Марс, роувърът Perseverance и колко бързо се движи звукът на Червената планета

Звукът на Марс не е като този на Земята

Ново откритие за Червената планета

Очаква се изстрелването на ракетата да се случи в Калифорния по някое време през 2024 г., като двете компании имат разрешително да ползват същата летателна площадка до 2029 г.