Голямата космическа цел на Илон Мъск и SpaceX може да е Марс, но пътят към него преминава през Луната. Затова в последните години космическата компания насочва усилията си в осъществяването на първото човешко кацане на нейната повърхност след успеха на мисията Аполо 11 през 1969 г. Но и за това си трябва необходимата подготовка.

Истинската възраст на Луната и новите изследвания на проби, донесени от Аполо 17

Каква е истинската възраст на Луната

Отговорът се скрие в проби на 50 години

Вчера, 15 февруари, от космическия център "Кенеди" на NASA бе изстреляна ракетата Falcon 9, към която бе прикрепен спускаемият летателен апарат Odysseus. Това е част от мисията Artemis и резултат от съвместните усилия с американската космическа агенция.

Корабът се отдели от ракетата-носител малко след напускане на орбита на планетата, след което задейства собствените си двигатели и потегли към спътника на Земята. Това е първото контролирано от САЩ кацане на лунен апарат от 1972 г.

По план Odysseus трябва да се приземи успешно следващата седмица, след като прекара един ден в орбита на Луната. А с това постижение ще се положат важни основи за бъдещи научни мисии, както и човешко присъствие през следващите десетилетия. Апаратът е оборудван с всичко необходимо за бъдещи научни изследвания и експерименти на лунната повърхност.

Апаратът трябва да кацне на южния полюс на Луната - местност, пълна с кратери и скали, в който се предполага, че има замръзнала вода - едно от важните условия за установяване на потенциално население там. За бъдещите експерименти, които ще се проведат, NASA ще плати на компанията  Intuitive Machines 118 милиона долара.

Плановете на NASA за къща за отдаване под наем на Луната

Кога ще е готово първото Airbnb на Луната

Май ще стане пренаселено

На този етап само космическите агенции само на пет страни могат да се похвалят с успешно кацане на Луната. Това са САЩ, Русия, Япония, Индия и Китай. Но досега нито една частна компания е е участвала в тези успехи и SpaceX отново води първенството. И именно на компанията се възлагат големи надежди пет десетилетия по-късно американски екип да се завърне на спътника на Земята, пише Daily Mail.