В миналото сивите вълци обитавали голяма част от Северна Америка, докато през 70-те години на миналия век броят им спада до около 1000 екземпляра. Това е резултатът от дългите години, през които видът е бил тормозен - отравян и обстрелван от фермери и животновъди, смятащи го за заплаха за добитъка.

Снимка 503458

Източник: iStock

Преди 45 години сивият вълк е включен в списъка на застрашените видове и защитен със закон (ESA), което предотвратява пълното му изчезване. Оттогава популацията се е възстановила до известна степен, достигайки 6000 животни, пръснати в 48 щата.

И докато сивите вълци многократно са били представяни като заплаха за американския живот в селските райони, учените посочват, че всъщност те играят важна екологична роля.

Показателен пример в тази посока е програмата за повторно развъждане на вълци в Националния парк "Йелоустоун" от 1995 г. Тя изиграва възстановителен ефект и върху целия парк, тъй като вълците контролират популациите на елени, а това е от основно значение за местната флора.

Снимка 503461

Източник: iStock

Днес сивите вълци все още заемат само малка част от предишните си обитания, ограничени до части от Минесота, Уисконсин, Мичиган и северните райони на Скалистите планини.

Миналият четвъртък, 29 октомври, Дейвид Бернхард - министър на вътрешните работи на САЩ, обяви в Минесота, че вълците вече не се нуждаят от федерална защита. Според него видът "е надхвърлил всички цели за опазване и възстановяване, определени от закона".

Според природозащитниците, които се опитват да възстановят вида и в други щати, е твърде рано за подобен ход. Според тях без федерални гаранции не е сигурно дали това ще бъде възможно.

Много животновъди все още гледат на вълците като на заплаха, докато ловците ги смятат за безполезна своя конкуренция за елени и лосове. Ето защо еколозите са решени да влязат в правна битка с администрацията на Тръмп за отмяна на решението.

Снимка 503460

Източник: iStock

"Свалянето на защитата за сивите вълци е преждевременно и безразсъдно", каза Джейми Рапапорт Кларк, президент на Defenders of Wildlife и бивш директор на Американската служба за риба и дива природа. "Сивите вълци заемат само част от бившия си ареал и се нуждаят от продължителна федерална защита, за да се възстановят напълно. Ще призовем Американската служба за риба и дива природа в съда, за да защитим този емблематичен вид."

В писмо до Администрацията на президента, подписано от повече от 100 биолози, се казва, че "през последните години усилията за премахване на защитата на вълците, са мотивирани от местни и специални интереси. Като такива, тези усилия заличават основната цел на федералното управление и ЕКА, която е да опазва видовете, доколкото това е национален интерес."

Според критиците, политиката на Тръмп отслабва прилагането на закона, което прави много по-трудно определянето на видовете като застрашени, което пък улеснява използването на огромни открити участъци от местообитанията им в дивата природа за добив на нефт и газ.

Сибир и кучето-вълк на 18 хиляди години

Откриха кученце на 18 хиляди години в Сибир

Не е ясно дали кученцето всъщност не е вълк

Защитата за вълци вече е вдигната в Айдахо, Уайоминг и Монтана. Това доведе до смъртта на повече от 500 вълци в Айдахо само през последната година, според анализ на екологични организации.