Шотландия може и да е сред по-малките по територия страни в света, но това далеч не я прави по-малко достойна. Тя има с какво ново да се похвали. И то е хем иновативно, хем практично.

Шотландия, остров Плада, на който се намира само една къща и за каква сума е купен

Най-специалното островче в Шотландия

И колко струва да си го купим

Шотландия официално стана първата държава, в която вече има действащ закон, защитаващ правото на жените за достъп до безплатни продукти за хигиена. От понеделник, 15 август, местните власти са задължени да гарантират, че безплатни санитарни продукти са достъпни за всеки, който се нуждае от тях.

До приемането на тази мярка се стигна след като първоначално предложеният от лейбъристката Моника Ленън законопроект беше единодушно одобрен още през 2020 г. от шотландския парламент.

Снимка 584215

Източник: iStock

Като "практична" и "прогресивна" описва идеята си г-жа Ленън. А успешното ѝ прилагане е резултат от личната ѝ кампания за прекратяване на т. нар. "бедност на цикъла" (бел. ред. - ограничен достъп на жените до продукти за дамска хигиена заради ниски доходи), задвижена през 2016 г.

По думите на депутатката Моника Ленън още с разработването на закона за безплатни продукти за дамска хигиена е проличала положителната промяна не само в Шотландия, но и по света.

Снимка 584214

Източник: iStock

С думите ѝ са съгласни и от социалното министерство в страната. Според тях предоставянето на достъп до безплатни продукти за дамска хигиена "е основополагащо за равенството и достойнството и премахва финансовите бариери пред достъпа до тях".

Освен това те се гордеят и с факта, че са първото национално правителство в света, което предприема подобни действия.

Шотландия и как продуктите за дамска хигиена станаха безплатни със закон

Държава, в която дамските превръзки са безплатни

Поредна стъпка в правилната посока

Сега за всеки от съветите на Шотландия предстои да вземе решение какви точно разпоредби ще бъдат въведени. Общото в случая е, че ще имат законовото задължение да предоставят на "всеки, който има нужда" разумно лесен достъп до дамски хигиенни продукти, пише Sky News.