На територията на Шотландия се намират не малко острови - някои по-големи, други по-малки, близки и отдалечени. Затова и хора, които искат да заживеят живот, отдалечен от съвременната цивилизация, често са привлечени от идеята да си купят някой по-самотен остров.

Сейнт Килда - едно от най-призрачните места в света

Едно от най-призрачните места в света

Изоставеният архипелаг

И някои щастливци действително го правят. Наскоро мъничкият остров Плада в Шотландия е бил продаден за съвсем скромната цена от 350 000 паунда. За сравнение с тази сума може да се купи тристаен апартамент в Глазгоу или Единбург - най-големите градове в Шотландия. А пък на всеки мераклия да си купи имот в Лондон, ще му трябват поне едни 536 000 паунда.

Интересното за островчето Плада е, че на неговата територия от 113 312 квадратни метра се намира само една къща и собствениците му ще са един вид господари на самостоятелното си владение. Те вече разполагат с въпросната къща с цели пет стаи, че даже и хеликоптерна площадка.

Снимка 583386

Източник: iStock

Още по-специалното на шотландския остров е, че още през 1790-те години е бил построен отличителният му фар. За да се радват отново на забележителните къща и фар, запазени до днес, на новите собственици ще им се наложи да отделят доста време и средства за основен ремонт.

Снимка 583387

Източник: iStock

Оказва се, че на Плада не се е живяло поне няколко години и това е довело до занемаряването й. Веднъж щом бъде възстановен първоначалният й облик обаче, хората не само че ще заживеят в обновена и приветлива къща, но и ще се радват на самостоятелността си и природните дадености.

"Кръстникът", Airbnb, имението на Вито Корлеоне от филма и възможността да го наемем и да спим там

Ето как да спим в къщата на Кръстника

Имението на Вито Корлеоне се дава под наем

За остров Плада се знае, че е обитаван от над 100 вида птици. А и освен че предлага усамотен и спокоен начин на живот, не е и съвсем далеч от шотландската цивилизация. Най-близкият по-голям град, Глазгоу, е само на 51 километра разстояние и до него може да се стигне с лодка, пише BBC.