Деря Акайнак е подводен фотограф и инженер, а от скоро и създател на първия алгоритъм за премахване на водата от подводни снимки.

Това може и да звучи като странно изобретение, но всъщност е решение на проблем, който до момента фотографите и технологичните специалисти не успяваха да решат.

Всички знаем, че подводните снимки имат различни зелено-синкави оттенъци, но рядко се замисляме, че тези оттенъци всъщност ни пречат да видим истинските цветове на морското дъно.

С помощта на над 1100 собственоръчно направени подводни изображения, Деря е успяла да създаде технология, способна да премахва всички оттенъци от водната среда - Sea-thru.

Снимка 453007

Източник: YouTube / Scientific American

Получените изображения изглеждат нереално, но това е напълно нормално, защото очите ни никога не са виждали подводния свят по този начин.

Първоначалната идея на Деря е била да създаде начин за направата на свръх реалистични снимки, с което да обогати собствената си работа и тази на колегите си.

Снимка 453008

Източник: Sea-thru

В последствие става ясно обаче, че Sea-thru може да се използва и в изследването на морското дъно и опазването на застрашени от изчезване корали чрез детайлно идентифициране на всичко случващо се под водата.