Един от компонентите в смартфоните, който отдавна не бил обект на осезаеми иновации, безспорно е батерията.

Въпреки че всяка следваща година телефоните стават все по-производителни и с все по-мощни камери, батериите на повечето от тях издържат само около ден при нормално натоварване.

Преносимите външни батерии са тромава и невинаги удобна алтернатива, но изглежда, че от Samsung имат план за изцяло нов метод за съхранение и пренос на енергия.

Наскоро в мрежата изплува кандидатура за патент от страна на корейския гигант, първо забелязана от GalaxyClub, която описва технология за зареждане на смартфон чрез пръстен.

Снимка 508010

Източник: Engpat.kipris.or.kr

Пръстенът в патента не е предназначен за зареждане с кабел, тъй като самият той може да генерира кинетична енергия, породена от движенията на ръката.

Нещо повече - джаджата извлича електричество и от топлината на тялото, която след това се съхранява в миниатюрна батерия в самия пръстен.

Снимка 508009

Източник: Engpat.kipris.or.kr

Идеята е, че, ако пръстенът е поставен на ръката, с която държим телефона си, енергията ще може свободно да протича по безжичен път и да добавя малко количество заряд към батерията на телефона всеки път, когато го вземем.

Технологията на извличане на енергия по подобен начин не е нова и е разпространена при механичните часовници, които разчитат на движението на ръцете и тялото, за да работят.

Снимка 508008

Източник: Engpat.kipris.or.kr

В случая говорим за патент, който все още не е одобрен, което означава, че няма как да знаем кога и дали Samsung ще успее да го превърне в реален и масов продукт.

Samsung, графеновите батерии, предимствата им и кога да ги очакваме в смартфоните

Ще има ли скоро графенови батерии за смартфони

Графеновите батерии са много по-издръжливи и надеждни

Все пак, технологията определено е интересна и иновативна и има потенциала да доведе до нещо повече от прототип.