Последните седмици бяха едни от най-студените за Европа в историята, но в други части на земното кълбо метеоролозите бяха шокирани от крайно необичайни и динамични затопляния, невиждани досега.

Полярният вортекс е нестихваща група от студени ветрове, които не позволяват на топли въздушни маси да достигат до ледовете на Северния полюс. Според специалисти, именно този вортекс е виновен за снеговете и студовете на континента ни, защото обръчът, чрез който защитава полярния кръг, е нарушен и заместен от топли маси.

Все по-малко площи в Гренландия са обвити в лед.

Източник: iStock

Все по-малко площи в Гренландия са обвити в лед.

Свидетелство за това е повишаването на температурите в Сибир с до 35 градуса по Целзий над средните за района и сезона. В същото време температурите в Гренландия са били над нулата за рекордните 61 часа от началото на годината - три пъти повече от най-дългите подобни времеви периоди, записвани досега.

Учените определят тези явления като "напълно налудничави, шокиращи и ненормални".

Въпреки че повишения в температурата са характерни за тези региони, те никога не са продължавали толкова дълго време. В момента Северният полюс е зоната с най-бързо покачващите се температури на цялата планета, пише Гардиан, а ледниците там намаляват с рекордните 13.2% на десетилетие.

Това означава, че след по-малко от 80 години е възможно там да няма никакъв останал лед, което би било катастрофално за цялата планета.

Учени от NASA и метеорологични служби по света ясно заявяват, че досега не са виждали явления, които са дори приблизително толкова алармиращи за състоянието на глобалния климат.