Със своите над 100 км канали, които се вият около 90 острова, както и повече от 1300 моста по протежението им, холандската столица Амстердам е истински кошмар за специалистите по градоустройство.

Ето защо местният институт за напредничави градски решения (AMS), съвместно с Масачузетския технологичен институт (MIT), разработва система от автоматизирани лодки, с които да се улесни превозването на хора и стоки в града, без да натоварва и без това натоварения трафик.

Проектът се казва Roboat и стартира още през 2016 г., когато е представена плаваща платформа, която може да се движи напред, назад и настрани по предварително програмирани маршрути по каналите.

Снимка 442131

Източник: Roboat

Впоследствие технологията еволюира и в момента екипът работи по автономна система, която се ориентира в пространството подобно на безпилотните автомобили. Нещо повече, платформите вече могат да се съчленяват една с друга и да оформят цели плаващи структури.

Те пък са подходящи за всичко - от мостове, които се местят, през транспортно средство за хора и стоки, до баржи, които да извозват отпадъците надолу по течението.

Снимка 442133

Източник: Roboat

В края на август екипът, който работи по тези плаващи "роботи", представи алгоритъм, според който съдовете ще могат напълно автоматично да се сглобяват и разглобяват един с друг, както и да се движат и преместват на нова локация, без да е необходима намесата на хора.

Снимка 442132

Източник: Roboat

Засега няма ясен срок, кога проектът ще бъде завършен, нито кога ще видим първия работещ, пълноразмерен прототип. Ясно е само, че холандците са твърдо решени да променят начина, по който разбираме Амстердам. И то за втори път. Първият път беше с велосипедната "инвазия".