Светът е пълен с всякакви чудеса на природата. За да ги видим с очите си, трябва да обиколим голяма част от земното кълбо, защото те са разпръснати по него и удивляват със своите форми, големина и цветове. Ето някои от тях.

Рафлезия арнолди

Това е паразитно и хищно растение, което има най-големия цвят на света. Той е само един на брой, достига диаметър повече от един метър и тегло от 10-15 килограма. Около него не се виждат нито разклонения, нито корени.

Цветът му е оранжево-кафеникав, покрит с по-светли петна, а повърхността му наподобява кадифе на допир. Това растение е изключително рядко и можем да го видим само в тропическите гори на остров Борнео и на индонезийския остров Суматра.

Снимка 433292

Източник: iStock

Титан Арум

Цялото име на това чудо на природата е Amorphophallus titanum, но е познато повече като най-миризливото цвете в света. То е едно от най-големите цъфтящи в света, а цъфтежът е едва веднъж на четири години.

Височината на Титан Арум е над три метра и половина и може да достигне тегло от 70-80 килограма. Освен с размерите си, растението е известно и заради миризмата, която излъчва. Неприятната миризма, която излъчва, мнозина сравняват с тази на мърша. 

Растението също се намира в естествената си среда в горите на Суматра. Култивирано е и в някои ботанически градини по света, където можем да го видим. 

Снимка 433302

Източник: iStock

Аристолохия грандифлора

Растението е по-познато като "цвете-пеликан". Дължината на цветовете е между 20 и 60 сантиметра, а формата им наподобява човката на пеликан. 

Това цвете също излъчва неприятна миризма на гниещо месо, с която привлича насекоми, които да го опрашват. След като се отворят, цветовете издържат едва два дни, с което се слага край и на "аромата".

Аристолохия грандифлора се среща най-често в Централна Америка и на Карибските острови, но е култивирано и в ботанически градини.

Снимка 433303

Източник: iStock

Хиднора Африкана

Паразитно растение, което се прикрепя към други, за да се храни от тях. Освен това, то излъчва същата неприятна миризма, която споменахме и при предишните растения.

По-голямата част от растението е под земята, а на повърхността се вижда само голям, месест цвят. Въпреки че е по-добре да не припарваме до него заради ужасната миризма, от това растения се правят лекове за различни заболявания. Среща се най-вече в Южна Африка.

Страпелия грандифлора

Това растения е познато повече като кактус морска звезда заради формата на цветовете. Те достигат дължина 30-40 сантиметра, понякога и повече. И сякаш няма нужда да споменаваме, че излъчват доста отблъскваща за нас, но привлекателна за насекомите миризма. Страпелия грандифлора се среща най-често в Южна Америка, пише Daily Mail.

Снимка 433328

Източник: iStock

Литопси

"Живите камъчета" се срещат в различни разновидности и са едни от най-любопитните видове сукуленти. Със своя външен вид растението лесно се слива с истинските камъни и така се предпазва от възможността да бъде изядено от животни. 

Снимка 433332

Източник: iStock

Най-интересните видове се срещат в Африка, но и у нас можем да си купим тяхна разновидност, която да отглеждаме в домашни условия.