Най-популярната напитка сред руснаците може и да е водката, но тъй като за нея вече сме чували доста истории, време е да разкажем тази за кафето им. Точно така, от Русия идва един определен начин за приготвяне на кофеиновата напитка, който ни стана особено любим.

Кафе, Червено око, Red Eye и как да си го приготвим

Кое е най-силното кафе

Доза за смелчаци

Според легендата, през 1990 г. Рафаел Тимербаев влиза в кафене и моли за "чаша хубаво кафе с мляко". Молбата му е приета с лека усмивка. Това, което клиентът малко по-късно получава, и самият него го е накарало да се усмихне от задоволство.

Тимербаев отпива от едно невероятно кафе. Смес от запарена течна сметана, захар и еспресо. Той толкова много харесва напитката, че накрая кафенето я добавя за постоянно в менюто си и я кръщава на негово име - Раф (Raf).

Така се появява то - кафето на руснаците. През годините обаче баристите доста са се заигравали с рецептата, като днес вече се придържат към една-единствена.

Снимка 590463

Източник: iStock

За да си приготвим кафе Раф, са ни нужни доза еспресо, течна сметана, една лъжичка обикновена захар и също толкова ванилова захар. Съставките обаче не трябва да се добавят една по една в чашата, а е най-добре заедно да се запарят в каничка и след това да се сипят и поднесат.

Резултатът обещава да е очароващ - кафе като коприна. С мек вкус и нежна сладост. Доста често Раф кафето е определяно като ванилов сладолед за пиене. Най-вероятно това е така заради сладко-млечният вкус, който ги свързва, но пък в сладоледа иначе наситеният вкус на еспресото липсва. Както и ободряващият ефект, разбира се.

Кафе, мока, как да си я приготвим и какво не знаем за нея

Кое е най-сладкото кафе

За случаите, когато няма място за десерт

На кафето Раф доста му отиват и различни сиропи, като най-популярно към него е да се добавя лавандулов вкус, пише Tasting Table.