Най-популярната напитка сред руснаците може и да е водката, но тъй като за нея вече сме чували доста истории, време е да разкажем тази за кафето им. Точно така, от Русия идва един определен начин за приготвяне на кофеиновата напитка, който ни стана особено любим.
Според легендата, през 1990 г. Рафаел Тимербаев влиза в кафене и моли за "чаша хубаво кафе с мляко". Молбата му е приета с лека усмивка. Това, което клиентът малко по-късно получава, и самият него го е накарало да се усмихне от задоволство.
Тимербаев отпива от едно невероятно кафе. Смес от запарена течна сметана, захар и еспресо. Той толкова много харесва напитката, че накрая кафенето я добавя за постоянно в менюто си и я кръщава на негово име - Раф (Raf).
Така се появява то - кафето на руснаците. През годините обаче баристите доста са се заигравали с рецептата, като днес вече се придържат към една-единствена.
Източник: iStock
За да си приготвим кафе Раф, са ни нужни доза еспресо, течна сметана, една лъжичка обикновена захар и също толкова ванилова захар. Съставките обаче не трябва да се добавят една по една в чашата, а е най-добре заедно да се запарят в каничка и след това да се сипят и поднесат.
Резултатът обещава да е очароващ - кафе като коприна. С мек вкус и нежна сладост. Доста често Раф кафето е определяно като ванилов сладолед за пиене. Най-вероятно това е така заради сладко-млечният вкус, който ги свързва, но пък в сладоледа иначе наситеният вкус на еспресото липсва. Както и ободряващият ефект, разбира се.
На кафето Раф доста му отиват и различни сиропи, като най-популярно към него е да се добавя лавандулов вкус, пише Tasting Table.