Много от нас имат в домовете си поне една геода като сувенир - отвън изглежда като обикновен камък, а отвътре има кухина, изпълнена с красиви, често дори цветни, кристали. Но тези геоди са толкова малки, че можем да ги държим в ръка.

Но в една изоставена мина в южна Испания съществува геода, в която можем да се поберем заедно с цялото си семейство. Пътят до нея преминава през дълги тунели и една стълба, водеща до процеп, през който едва преминава човек. Разкриващата се гледка в пещерата спира дъха - огромни прозрачни и остри кристали от калциев сулфат образуват пейзаж, който сякаш не е от този свят. Това е геодата наречена Пулпи (Pulpí).

За да се формират тези кристали, са необходими подходящите минерали, вода и хиляди или дори милиони години. Водата се просмуква през миниатюрните пори на скалата, увличайки със себе си минералите, които кристализират в кухината.

Така се образуват също аметистът, кварцът и много други блестящи минерали.

За разлика от Мексиканската кристална пещера, разположена на 300 метра дълбочина под град Наика, където атмосферата е влажна и кристалите все още се образуват, в Пулпи е сухо и растежът е спрял преди десетки хиляди години.

Снимка 448956

Източник: es.wikipedia.org (CC BY-SA 4.0)

Освен това, кристалите в геодата са толкова чисти и прозрачни, че в тях няма достатъчно изотопи на урана, за да могат учените да установят възрастта им. Но това не ги отказало и в продължение на седем години те търсили отговор на въпроса и се доближили до него. Изследванията показали, че кристалите са на повече от 60 000 години.

Те смятат, че калциевият сулфат, от който са изградени кристалите, се е появил преди около 5,5 милиона години, когато се смята, че Средиземно море е било почти пресушено - по време на Месинианската солна криза.