В края на миналата седмица Tesla най-после показаха обновената версия на Model 3, която ще бъде пусната на пазара.

Tesla пак изненада всички - компанията продава котешка тоалетна и печат за жигосване

Поредната изненада от Tesla

Cybertruck и за домашния ни любимец

Нещо, което бе очаквано дълго време, защото настоящият модел не бе получавал фейслифт от пускането си през 2017 г. Повечето автомобилни производители правят промени по моделите си поне три години след първоначалното им обявяване, а по-драстични - на седмата година.

Е, Илон Мъск обича да прави нещата по различен начин. От Tesla твърдят, че са подменили повече от половината части по Project Highland, с което име бе обявен фейслифтът. Най-голямата промяна е в новия дизайн, който все пак запазва някои от характерни черти на настоящия Model 3.

Предницата е най-силно променена, като според Electrek в настоящия си вариант изглежда по-елегантна и някак по-агресивна. Тези промени са направени и в името на още по-добра аеродинамика. На капака на багажника вече няма да има специфичното лого на Tesla, а с големи букви ще бъде изписано името на компанията.

Добавени са и цели два нови цвята - Stealth Grey и Ultra Red. Разбира се, в случая с Ultra Red не говорим за изцяло нов цвят, защото той е наличен в САЩ за други модели на Tesla. Пробегът на новия Model 3 също е подобрен.

Сега с едно зареждане ще могат да бъдат изминати 629 километра (WLTP), което е с около 12% повече от досегашния пробег. Добавени са и два вида нови колела - Photon и Nova, които също подобряват аеродинамиката, пробега и намаляват шума.

Може би най-забележителното подобрение в интериора е добавянето на 8-инчов екран за пътниците на задната седалка. Предните седалки са вентилирани и могат да бъдат управлявани чрез приложението на Tesla. Така например могат да се затоплят или охлаждат още преди да сме влезли в колата.

Lightship L1 travel - новият конкурент на Cybertruck, разработен от бивши служители на Tesla

Cybertruck на Илон Мъск май има защо да се страхува

Кой е по-по-най

Помислено е и за звука. Новият Model 3 ще има цели вградени 17 колонки - с три повече от досегашните 14. Пространството в багажника също е увеличено от 561 на 594 литра. Автомобилът е наличен за поръчки в Европа, като доставките трябва да започнат от този октомври.