В Европа има десетки топ дестинации, които се радват на огромен интерес от туристи от цял свят. Като започнем с Рим, Милано, Венеция, минем през Мадрид и Барселона, и стигнем до Париж, Прага и Будапеща.

Това са все градове, които ако не сме посетили все още, вероятно планираме да направим в близко бъдеще. А ако вече сме били там, знаем как тълпите туристи са способни да развалят доброто ни прекарване. Нито снимка можеш да си направиш като хората, нито да избегнеш километричните опашки за вход...

На Стария континент обаче има и не едно и две местенца, които не отстъпват по красота на най-известните дестинации, но ни гарантират много по-малко стрес и нерви.

Снимка 437820

Източник: iStock

CNN публикува списък, събрал някои от най-красивите европейски дестинации с по-малко туристи, които си заслужава да посетим. Изненадващо или не, в него има и българско участие.

Пловдив

В момента е в центъра на вниманието, защото е Европейска столица на културата. Освен това, Пловдив е и европейският град, който от най-дълго време има местни жители. Този факт - напълно логично, го прави пълен с исторически артефакти.

Римският амфитеатър, тракийски руини, тепетата, Старият град - всичко това може да очарова всеки турист.

Снимка 437811

Източник: iStock

Тбилиси

Столицата на Грузия определено не е от градовете, които изникват в ума ни, когато си набелязваме следваща дестинация за пътуване. Но това ни дава възможността да останем приятно изненадани.

През центъра на Тбилиси преминава река, която го дели на две части. Името си градът получава заради горещите минерални извори, които са и една от най-големите туристически атракции ("тбили" - горещ на старогрузински).

Старият град, мостовете над реката и древните постройки също са задължителна част от маршрута. Цветните сгради са идеален фон за снимки за социалните мрежи, а грузинската кухня е още една причина да посетим Тбилиси.

Снимка 437810

Източник: iStock

Торино

На фона на Милано, Рим и Венеция, тук туристите са много по-малко. Но не и нещата, които можем да видим. Торино е прекрасна дестинация, до която е задължително да отскочим, ако се намираме някъде в тази част на Италия.

Сградите и гледките тук са само за снимка, но трябва да отделим и малко време да им се порадваме с невъоръжено око. Първата столица на Обединена Италия със сигурност ще ни изненадa приятно с архитектура. Търговски улици също не липсват, така че има за всекиго по нещо.

Снимка 437813

Източник: iStock

Минск

Столицата на Беларус е друг европейски град, обичайно подминаван от туристическия поток. Но и тук има много какво да се видим, особено ако говорим за архитектура. 

Градът има и повече от интересна история, защото е бил почти разрушен по време на Втората световна война. Днес е културен и административен център с население около двa милиона души.

Снимка 437814

Източник: iStock

Вроцлав

Малкият полски град изненадва с броя забележителни на своята площ. Не сa много европейските градове с подобен мащаб, които могат да се похвалят с подобно количество архитектурни, културни и исторически атракции.

Старият град е решен изцяло в готически стил и със сигурност можем да направим аналогия с Прага. Но тук атмосферата е различна и трябва да се усети. А и винаги, когато през града минава река, красивите гледки са налице.

Снимка 437815

Източник: iStock

Сараево

Столицата на Борна и Херцеговина е град, който свързваме предимно с война и размирица. Особено на фона на съседна Хърватия, той остава встрани от туристическия поток. Но тук също има какво да видим и да надскочим очакванията си.