Южна Америка е безобразно богат на култура и природа континент, криещ в дебрите на планините и джунглите си тайни от Древността.

Там до ден днешен живеят племена, които са успели да устоят на колонизацията и глобализацията, запазвайки невероятните си обичаи и ценности.

Племето Уру е една от емблемите на Перу и от векове обитава водите и бреговете на Титикака, най-високото езеро в света.

Снимка 371752

Източник: iStock

Тези дружелюбни хора живеят на около 120 острова, всички създадени от тотора - вид тръстика, която расте в самите води на езерото.

На всеки остров живеят около 10 семейства, които се изхранват основно от търговия с тръстиката, която продават на сушата.

Снимка 371751

Източник: iStock

Това растение е и основният материал, с който племето Уру строи домовете си. То се използва и като лекарство, материал за строене на лодки и като разменна монета.

Снимка 371754

Източник: iStock

Интересното за тези хора е, че не усещат студа като нас и твърдят, че са "синове на Слънцето".

Въпреки необичайния си хабитат, Уру са успели да създадат малко училище и християнска църква върху плаващата тръстика, и дори имат собствена радио станция.

Снимка 371750

Източник: iStock

Тоалетните им пък са разположени на малки островчета в близост до домовете.

С богатата си и интересна култура, Уру са атракция за посетителите на Перу и съседна Боливия. Благодарение на печалбите от туризъм, племето вече разполага с моторни лодки и соларни панели и се гордее с процъфтяващ бизнес с ръчно направени украшения и сувенири. Повечето от тях, разбира се, са направени от тотора. 

Снимка 371753

Източник: iStock