Има толкова много неща в живота, върху които нямаме контрол. Да живеем здравословно и да поддържаме добра форма обаче не е сред тях. И добре, че е така.

Карането на колело, чистенето и как да сме форма, ако не обичаме да тренираме

Как да сме форма, ако не обичаме да тренираме

За тонус и настроение

Както знаем, физическите упражнения, заедно със здравословното хранене, имат ключове роля за здравето и поддържания ни външен вид. Когато обаче все още не сме придобили правилните навици, началото е трудно. Затова има няколко лесни стъпки, с които можем да направим старта на "моето ново аз" по-лесен и ефективен.

Да направим план

Важно е да отделим време, за да определим какво искаме да постигнем като резултат. Това може да са например килограми, които искаме да свалим или пък мускулна маса, която искаме да натрупаме. Целите ни имат пряко отношение към това колко често е нужно да ходим на фитнес и каква диета да следваме.

Да си определим хранителен режим

Снимка 611897

Източник: iStock

В момента има толкова много диети, които се препоръчват, че е нормално човек да е объркан и да се чуди дали да следва кето и палео диета например. За да ни е по-лесно да направим избора си, е нужно да следваме две прости правила. Ако искаме да отслабнем, трябва да ограничим приема си на калории, а ако пък целим да натрупаме мускулна маса, трябва да хапваме повече протеини. При всички положения в менюто ни е добре да присъстват пълнозърнести храни, такива със съдържане на "полезните мазнини" мононенаситени и полиненаситени, както и риба, и пиле.

Да си направим режим за тренировки

Изборът на тренировъчен режим е също толкова важен, колкото и този за хранене. Но и при него не е лесно да се избере - дали да имаме повече кардио, силови тренировки или пък комбинация от двете. Съветите на експертите са отново да се съобразим с целите си и да започнем като опитваме по малко и от двете.

Снимка 611899

Източник: iStock

Да си намерим другарче

Няма спор, че изпълняването на всякакви планове и цели е доста по-лесно и приятно, когато имаме съмишленици. Затова когато започваме диета или нов тренировъчен режим, е добре да си намерим още някого с цели, подобни на нашите.

Клои Кардашиян и стриктните диети и тренировки, които спазва, за да бъде винаги в страхотна форма

Режимът, с който Клои Кардашиян е винаги в страхотна форма

Изисква постоянство

Да помним, че диетата и упражненията не са всичко

В живота винаги могат да се появят изненади, които да попречат да изпълним тренировъчния или хранителния си режим за ден, няколко и дори по-дълго. И да се случи това обаче, не бива се притесняваме или още по-малко - стресираме. Стресът обикновено ни кара да взимаме импулсивни решения и да ядем без да се замисляме по колко. Освен това той води до нарушения в съня ни и повече умора, които са предпоставка за наддаването на килограми. А за да можем да изпълняваме целите си, е необходимо да сме спокойни и да си напомняме, че наш най-голям приоритет трябва да е нашето цялостно здраве, пише Eat This, Not That.