Ако ни ужилят - боли, но ако изчезнат - ще ни боли още повече. Така най-лесно можем да обобщим ситуацията с пчелите, които са все по-застрашени от изчезване. А за да светне червената лампа още по-силно, насекомите бяха обявени за най-важните същества на нашата планета.

Признанието получиха от института Earthwatch и Кралското географско дружество в Лондон. Основната причина за него е, че досега не е установено пчелите да са носител на какъвто и да било патоген, независимо дали говорим за вирус, гъбичка или бактерия. И това ги прави единствени по рода си живи същества.

Освен това, 70% от земеделието в световен мащаб зависи от тези насекоми. С други думи - без тях няма да ги има 70 от 100 отглеждани култури.

Снимка 445687

Източник: iStock

Опрашването, което се извършва от пчелите, е пряко свързано с животинското разнообразие, защото много животни се хранят с растения.

Според последните проучвания, около 90% от пчелите по земното кълбо са изчезнали. Причините за това масово явление варират най-вече според региона, в което се наблюдава.

Сред водещите причини са обезлесяването, промените в почвата, липсатa на цветя и подходящи места за гнездене, както и използването на силно отровни пестициди.

Снимка 445688

Източник: iStock

Някои изследователи посочват и вълните, излъчвани от предавателите на мобилните оператори към нашите устройства, за виновни за дезориентацията и смъртта на пчелите.

Пчелите и какво се случва, когато ни ужили някоя

Какво се случва, когато ни ужили пчела

Пчелната отрова се ползва като лек от хилядолетия

Мрачната прогноза на учените е, че ако пчелите на земята изчезнат, на нас, хората, ни остават само четири години живот без тях, пише Global Research.