Очилата Google Glass така и не успяха да се превърнат в масов продукт, но истината е, че тепърва предстои да виждаме на пазара всевъзможни джаджи за AR/VR. 

Facebook, VR, AR и разработката на “следващата компютърна платформа”

Следващото голямо нещо на Facebook

20% от служителите работят върху “следващата компютърна платформа”

Наскоро китайската компания Oppo, която до момента познаваме най-добре с телефоните й, обяви собствена алтернатива на Google Glass, която представлява комплект очила за добавена реалност. 

Добавената реалност се различава от VR преживяванията с това, че не превзема напълно визуалното поле на потребителя, а просто показва 2D изображения пред очите му, без те да взаимодействат или да се препокриват с външния свят. 

Снимка 557752

Източник: Oppo

Джаджата на Oppo се нарича Air Glass и тежи само 30 грама, а батерията в нея издържа на до три часа активна работа. 

Air Glass може да се прикрепи към конвенционални очила и да остане почти незабелязан. 

Снимка 557753

Източник: Oppo

Картините идват от миниатюрен microLED прожектор с подсветка от 1400 нита, а управлението се случва чрез глас, движения на ръцете и главата, и чрез докосване. 

Снимка 557751

Източник: Oppo

Според Oppo основните функции на устройството са да ни показва известия и насоки при движение, но също може да служи и като преводач в реално време. 

HTC Vive Flow и какво предлагат новите VR очила

HTC пуска уникални VR очила за смартфон за 500 долара

Модерни и удобни за навсякъде

Очаква се Air Glass да излезе първо в Китай през първата четвърт на 2022 г., но за момента няма данни кога джаджата ще достигне западните пазари и колко би струвала тя.