Напълно в реда на нещата е автомобилните производителите е не само да представят нови модели, но и да обновяват вече съществуващите.

Renault Scenic E-Tech - автомобил на годината в Европа за 2024  според Car of the Year

Ето това е "Автомобил на годината" в Европа за 2024 г.

Един електромобил е над всички останали

Миналата година Renault показа новия фейслифт на Clio, а тази е ред на кросоувъра Captur. И веднага прави впечатление, че новото Renault Captur е по-динамично и по-съвремнно.

Предна част се отличава с по-елегантна и технологична визия, като е и с по-висок и хоризонтален преден капак. Радиаторната решетка на новия Captur веднага грабва окото, защото заради заиграването със светлината и релефните форми се получават многобройни отражения.

Renault Captur E-Tech Hybrid - Esprit Alpine

Източник: Renault

Renault Captur E-Tech Hybrid - Esprit Alpine

Охлаждането се случва чрез хоризонтален въздухозаборник над аеродинамичния сплитер заедно с още един в бронята. Двата въздухозаборника, които виждаме от двете страни на предната част, до дневните светлини, отговарят за аеродинамиката и охлаждането на предните спирачки.

Колкото до фаровете, като стандартно оборудване за всички версии новото Renault Captur разполага с full LED технология на светлините. Отзад също е пипнато, защото корпусът на светлините вече е прозрачен, а и дифузьорът също е обновен.

Renault Captur E-Tech Hybrid - Esprit Alpine

Източник: Renault

Renault Captur E-Tech Hybrid - Esprit Alpine

Цветът на даден автомобил винаги е от значение, затова няма как да не споменем, че фейслифтът предлага шест основни цвята за каросерията - перленобял, сив Oyster Grey, черен Starry Black, сив Gunmetal Grey, син Iron Blue и червен Flame Red. 

Налична е и опционална двуцветна схема, като там могат да бъдат направени цели 14 различни конфигурации. Влизайки вътре в новото Renault Captur, виждаме, че мултимедийната система е OpenR Link, която работи с Android Automotive 12, а според зависимост от версията тя идва и с вградени Google услуги.

Renault Captur E-Tech Hybrid - Esprit Alpine

Източник: Renault

Renault Captur E-Tech Hybrid - Esprit Alpine

Информационно-развлекателната система е с 10,4-инчов вертикален сензорен екран. Прави впечатление, че Renault са изчистили интериора на кросоувъра от всякакъв тип кожа и хром и са заложили на текстилна тапицерия. Багажникът на обновения Renault Captur е с доста впечатляваща вместимост - 616 литра. Но това е при условие, че задната седалка е изтеглена изцяло напред.

Въпросната задна седалка е плъзгаща се и може да се мести с над 16 см в двете посоки. Що се отнася до двигателите, под капака на Renault Captur може да се намерят цели шест разновидности. Като най-малкият е 3-цилиндров двигател съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия и 90 к.с.

Renault Captur E-Tech Hybrid - Esprit Alpine

Източник: Renault

Renault Captur E-Tech Hybrid - Esprit Alpine

Докато най-големият е хибриден, което не е никаква изненада. Става дума за E-Tech full hybrid, който е 4-цилиндров  съчетан с интелигентна автоматична скоростна кутия с палцови муфи без съединител - с четири предавателни отношения на двигателя и две към електромотора.

Тук говорим за обем на двигателя от 1,6-литра и 145 к.с. При този двигател има два електрически мотора с батерия с капацитет 1,2 кВтч. Окачването отпред MacPherson, а отзад с полутвърда ос.

Снимка 659833

Източник: Renault

Изживяването от шофирането на новото Renault Captur е различно благодарение на четирите режима - ECO, SPORT, COMFORT и MYSENSE. Така например при всеки режим се променят твърдост на волана, реакция на двигателя, пъргавина на шасито и цветът на амбиентното осветление и дисплея на таблото дори.

Renault 5 E-Tech - възраждането на една емблема с поглед към бъдещето

Възроденото Renault 5 е тук и гледа към бъдещето

Електрическата революция при французите продължава

Новото Renault Captur ще бъде директна конкуренция на Ford Puma в Европа, като продажбите трябва да започнат по-късно тази година. Като производството ще се извършва във фабриката на французите във Валядолид, Испания. За момента не са обявени цени, но от Autocar твърдят, че най-вероятно базовата версия на Renault Captur ще струва около 22 000 паунда.