Построена преди повече 800 години в сърцето на Париж, катедралата "Нотр Дам" се извисява на 69 метра и е една от най-важните забележителности на френската столица. Или поне беше. Защото макар и да преживява ужаса на няколко войни, в наши дни тя не успя да удържи опустошителния огън, тръгнал вероятно по нелеп начин от скелето на работници, занимаващи се с реконструкцията на сградата.

След пожара снощи, 15 април, целият покрив на "Нотр Дам" се срути. Много известни личности вече изявиха желание да направят дарения за (общо) милиони евро (сред които Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино), които да послужат за възстановяването на един от символите на Франция.

И докато всички се вълнуваме за съдбата на Парижката Света Богородица, нека припомним защо това е една от най-известните катедрали в света.

Древно място

Парижката Света Богородица е издигната на остров Сите върху основите на древен римски храм. Идеята за изграждането ѝ е на епископ Морис де Сюли, който финансира проекта със средства, получени от духовенството, краля, благородниците и дори от дребната буржоазия.

Снимка 418515

Източник: iStock

Катедралата е строена от няколко поколения архитекти и работници в продължение на близо два века. Напълно завършена е през 1345 г., а крайният резултат е едно най-великите постижения на готическата архитектура.

Дом на гора

"Нотр Дам" е дълга 127 метра, широка е 48 метра, квадратните ѝ кули са високи 69 метра, а централната колона достига до 43 метра дължина.

Снимка 418513

Източник: iStock

С подобни размери донякъде изненадващо е, че покривната конструкция е изцяло от дърво, датиращо от XII век, което е и една от основните причини за така лесното разразяване на пожара снощи. Дървената рамка е изградена от повече от 1300 дървета, като всяка греда всъщност е цяло отсечено дърво.

Но "гората", както наричат тази част от катедралата, вече я няма, защото голяма част от централния корпус на сградата е унищожен. Основната кула, известна още и като "Стрелата" и висока 93 метра, също рухна.

Златното сечение

"Нотр Дам" следва принципа на златното сечение в архитектурата, което ясно се отличава във всякаква форма, съставена от квадрат и правоъгълник, чиито комбинирани размери приблизително трябва да съответстват на съотношение 1:1.61.

Снимка 418519

Източник: iStock

Най-посещаваното място в Париж

Че Париж е един от най-туристическите градове в света, е повече от ясно. Изненадващото обаче е, че не Айфеловата кула е най-посещаваният паметник на културата тук. Първенството в рамките на града се държи именно от катедралата "Нотр Дам". (Disneyland Париж е номер едно туристическа дестинация във Франция)

Снимка 418518

Източник: iStock

Повече от 13 милиона посетители минават през голямата порта на Парижката Света Богородица всяка година. Това означава, че катедралата посреща около 35 хиляди туристи на ден. Във Франция 99% от градовете имат по-малко население от това число.

Камбаните и техният собствен живот

Също както в много от катедралите в Европа, камбаните и на "Нотр Дам" си имат имена. Основните и най-важни са Мари, Емануел, Габриел, Ан-Женевиев, Денис, Марсел, Етиен, Беноа-Жозеф, Морис и Жан-Мари.

Снимка 418512

Източник: iStock

По-интересното в случая обаче е, че през 1791 г., по време на Френската революция, повечето камбани били свалени и разтопени, за да се изработят от тях гюлета за оръдия. Новите камбани са поставени в средата на XIX век, като през 2013 г. са подновени.

Свещената корона

Една от най-важните реликви, съхранявани в "Нотр Дам", е свещената корона, изработена от венеца от тръни, с който Исус Христос е разпънат на кръста. Християните се молят пред нея вече 16 века. 

За радост, свещената корона, заедно с парче дърво от кръста и един от пироните, с който Исус е бил закован, също са спасени от разрушението на огъня и водата на пожарникарите.

Квазимодо, който спаси "Нотр Дам"

След Френската революция, катедралата е в много лошо състояние. Някои статуи са унищожени, а камбаните - разтопени. В началото на XIX век сградата е използвана по-скоро като склад, отколкото като религиозен храм.

Снимка 418514

Източник: iStock

Благодарение на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица" катедралата добива широка популярност. Една от основните цели на писателя е да накара съвременниците си да осъзнаят стойността на готическата архитектура, която е пренебрегвана и често разрушавана, за да бъде заменена от нови сгради.

Романът има голям успех и това довежда до възстановяване на катедралата. За огромно съжаление Виктор Юго донякъде се оказва и лош пророк. В "Парижката Света Богородица" има пасажи, в които авторът описва пожар в църквата, а въпросните сцени изключително много наподобяват тези от случващото се в Париж през изминалата нощ.