В последно време животът ни стана все повече виртуален и все по-малко реален. Прекарваме много повече време вкъщи и глобалната мрежа е не само спасение от скуката, но и начин да учим, работим и да се забавляваме.

Gucci, дигиталната мода и как компанията продава виртуални маратонки за 18 долара

Виртуалните маратонки на Gucci за 18 долара

Това ли е бъдещето на модата

Е, да в повечето случи го правим, докато седим по цял ден по пижама пред компютъра, но никой не го знае, нали. Дали заради това или защото няма къде толкова да излизаме и да си показваме новите дрехи, все повече компании се ориентират към една нова ниша - дигитална мода.

Още през пролетта Gucci ни изненадаха с виртуални маратонки на скромната цена от 18 долара. След това още няколко компании ни предложиха 3D проектирани дрехи, които съществуват само в интернет - някои от тях на цената на истински дизайнерски произведения.

А дни след като Марк Зукърбърг обяви плановете си за създаване на метавселена, спортният гигант Nike бързо се ориентира в ситуацията и подаде документи за патенти, които да позволят да продава дигитални маратонки и спортни дрехи.

"Nike защитава своите търговски марки за тази нова ера", казва адвокат на компанията, без да уточнява какви са бъдещите й планове. Междувременно пък стана явно, че са в търсене на виртуални дизайнери, които да създадат новото поколение продукти.

Това не е първият път, в който спортният гигант проявява интерес към дигиталното пространство и котирането на продуктите си там. През май 2019 г. марката им Jordan си партнира с Fortnite, където героите носеха маратонки с логото им, припомня CNBC.

Майкъл Джордан, Nike Air Ships и за колко милиона бяха продадени стари кецове на Въздушния

Старите кецове на Майкъл Джордан за милиони

Манията по Въздушния е винаги на мода

И докато Nike се готви да завладее дигиталния свят, в реалния проблемите не спират. Те са свързани предимно с веригите за доставки, които объркват всички планове и отчети на компанията. Въпреки това, акциите й се повишиха с 18% от началото на годината и сега пазарната им стойност е над 265 милиарда долара.