Като започнем от телефонния секретар, минем през навигацията в колата и стигнем до умните асистенти у дома, всички те ни говорят с женски глас. В последните версии на някои можем да изберем и мъжки, но дамските са по подразбиране навсякъде, защото такава е традицията.

Това очевидно е и печеливша стратегия, която гиганти като Apple, Android и Microsoft не подминават, въпреки обвиненията за насаждане на полови стереотипи. Според противниците, сред които и ООН, това ни връща векове назад, когато жените са просто обслужващ персонал.

А психолози изследват какъв е ефектът на женския глас върху нас като потребители на всички тези асистенти, които носят и женски имена - Siri, Alexa, Cortana и други.

Снимка 478909

Източник: iStock

Според различни изследвания през годините, хората предпочитат да слушат женски гласове на запис. Този извод влиза в любопитна конфронтация с факта, че жените по-често са критикувани за начина си на говорене, а и думите им по-често не се взимат на сериозно. 

А още през 1966 г. изследователи доказват, че хората са по-склонни да разбират правилно жените, защото те артикулират по-добре и имат по-ясен говор, а не толкова заради интонацията на гласа им. Разбира се, не е за подценяване и психологическият ефект на майчиния глас, който ни дава правилните съвети и ни кара да се чувстваме сигурни.

Снимка 478910

Източник: iStock

А ако попитаме големите компании за тяхната гледна точка, тя изглежда дори по-проста.

От Microsoft обясняват, че са искали да създадат асистент и с мъжки, и с женски глас, но традиционно системите текст-глас са обучени да се представят по-добре с женски гласове. Затова са се спрели само на този вариант, пише Fact Company.

Amazon, Alexa и как виртуалният асистент се превърна в съдебен свидетел

Alexa става свидетел в дело за убийство

Тъмната страна на технологиите

Дори при програмите, които превръщат гласа в текст, разпознаваемостта на женските гласове е по-голяма от тази на мъжките. Разбира се, технологиите непрекъснато се усъвършенстват, но фактът, че предпочитаме жена да ни дава акъл (или пък ние на нея) не се променя особено.