През 2024 г. NASA планира своето завръщане на Луната. Програмата е кръстена "Артемида" и се очаква като част от нея на повърхността на естествения спътник на Земята за пръв път да стъпи жена. Другото уникално на мисията e, че зa първи път ще се обследва Южния полюс на небесното тяло.

Днес технологиите са много по-напреднали в сравнение с времето на Аполо, затова и космонавтите, които ще летят до Луната, ще са натоварени с много повече изследователски мисии.

А за да бъдат те успешни, най-важна е подготовката. И тя тече с пълна сила дори пет години преди планираното излитане в орбита.

Снимка 443593

Източник: Facebook / NASA - National Aeronautics and Space Administration

От NASA разкриха, че използват огромен воден басейн с дълбочина няколко метра, в който бъдещите посетители на Луната тренират за условията, с които ще се сблъскат там.

Астронавтите носят жилетки и раници с тежести, за да могат под водата да симулират ходене по лунната повърхност, където гравитацията е 1/6 от тази на нашата планета.

Снимка 443618

Източник: Twitter / NASA

Под повърхността на водния басейн те извършват същите дейности, каквито след пет години ще са основната им задача на Луната - събират проби, правят експерименти и създават условия за живот, пише The Sun.

Лунните роувъри на NASA - какво не знаем за тях

Какво не знаем за лунните роувъри на NASA

Космическа цена, обидно ниска мощност и злощастна съдба

Тренировките под вода в центъра Johnson Space в Хюстън не са новост за космическата агенция и се използват за подготовката на астронавтите от години. Но предстоящата мисия до Луната е по-специална за NASA, затова и на нея ще отидат най-подготвените астронавти.