Една от най-предпочитаните луксозни и екзотични дестинации в света - Малдивите, е архипелаг от 1190 коралови острова. Не всички са обитаеми и достъпни, а в Световния океан има още хиляди подобни образувания на повърхността на водата, чиято съдба изглежда неясна на фона на глобалното затопляне.

Една от промените под морското ниво, която се наблюдава редом с климатичните промени, е свързана с Големия бариерен риф - най-голямата система от коралови рифове и острови в света.

Покачването на температурата на водата доведе до изменения в структурата й заради разрушаването на коралите. Учени предупреждават, че рифът е заплашен и от изчезване, ако не се вземат навременни мерки.

Снимка 484204

Източник: iStock

Затова и изниква логичният въпрос за бъдещето на всички хиляди коралови острови в Световния океан. Особено на фона на мрачните прогнози за островни държави като Кирибати и Тувалу, където сушата малко по малко изчезва под покачващата се вода.

Според резултатите от тригодишно изследване, начело на което са учени от британския University of Plymouth, кораловите острови в Тихия океан и Карибско море надали ще изчезнат заради глобалното затопляне, защото имат способността да се адаптират към климатичните промени.

При Малдивите и Маршаловите острови например се наблюдава как приливите и отливите правят бреговете по-високи и по-този начин ги поддържат обитаеми, предава Traveller.

Снимка 484202

Източник: iStock

Все пак, ниско разположените островни държави са по-податливи на все по-мощните бури и препоръката на учените е местните жители да се подготвят за преселение през следващите десетилетия. А дотогава парчетата им земя във водата имат нужда от допълнително укрепване.

По-голямата част от десетките хиляди коралови острови в Световния океан са необитаеми. Но все пак, има около един милион души, които живеят на подобни места, и домовете им са под пряка заплаха. 

Островите имат различна структура, която се дължи на различното време, през което са се формирали. Във всички случаи, появата им е резултат от натрупване на рифови материали и утайки, които постепенно повдигат нивото си над това на водата. 

Зелените морски костенурки, Големият бариерен риф и колко хиляди се събраха край бреговете на Австралия

Какво правят 64 000 костенурки на едно място

Впечатляваща гледка

Учените, провели изследването, правят експеримент с макет и са категорични, че ако се изградят стени, които да спират наводненията, по този начин ще се спре и естественият защитен механизъм на островите да трупат маса и да не изчезват. Затова трябва да се заложи по-скоро на инфраструктура, устойчива на приливите.