Лято, ваканция, слънце, море и пясък... Цяла година живеем в очакване на това време от годината. Да, ние сме щастливи, но косата ни страда през лятото.

Къдравата коса, UV лъчите, хлорираната вода и как да я поддържаме през лятото

Враговете на къдравата коса през лятото

Как да й помогнем

„За това има цял куп причини“, казва легендарният фризьор Ърл Симс пред ELLE. Слънцето изсушава косата, особено ако е третирана. Жегата усилва вредите от използване на уреди за стилизиране. Зле й влияе и хлорът от басейните.

Ето пет съвета как да поддържаме косата си през лятото.

1. Шапка

Тя предпазва от вредното действие на пряката слънчева светлина. "Носете шикозна шапка, лента за коса или шал, за да защитите косата си“, съветва Симс. Друг вариант е да нанесем много балсам, преди да излезем на слънце - той не само ще помогне на косата да се подхрани и хидратира, но и ще я предпази.

2. Маска за коса

Повечето експерти са съгласни, че използването на подхранващата маска за коса веднъж седмично е достатъчно, за да бъде косата ни в добро състояние. Но не забравят да уточнят също, че много сухата коса (и тази с дебел косъм) ще поеме и повече маска.

3. Хидратиращ шампоан и балсам

По това време на годината е важно да заменим обичайния си шампоан и балсам с такива със сериозно овлажняващи формули. Важно е и да завършим грижата с малко масло или серум по връхчетата. Добре е да използваме шампоан със SPF фактор, балсам на маслена основа за лъскава коса, както и кърпа от микрофибър, за да избегнем наелектризиране и оплитане.

Снимка 491546

Източник: iStock

4. Професионална грижа

Все повече салони предлагат високотехнологични процедури за подхранване на коса, това е и най-лесният начин да подобрим състоянието на косата си.

Спанак, яйца, киви и какво да ядем за здрава и красива коса

Храни за красива и здрава коса

По-важни от всички козметични продукти

5. Защита от слънце, море и пясък

Преди да се потопим в басейна, може да намокрим косата със студена вода. По принцип тя може да абсорбира определено количество вода, а като я намокрим предварително, ще ограничим и количеството на вредния хлор, който тя може да абсорбира.