Докато още се подиграваме на Доналд Тръмп и идеите му за инжектиране на дезинфектант и пиене на белина, в Испания предприеха мерки, които също накараха не малко хора да се разгневят.

Със затоплянето на времето все повече испанци решават да се разходят край морския бряг. Затова и в някои южни части на страната местните власти са разпоредили пръскането на плажовете с разредена белина с цел да предпазят местните от разпространението на COVID-19.

С помощта на оборудвани с пулверизатори трактори е обходена част от плажната ивица, в това число и малкото рибарско селце Захара де лос Атунес, известно с красивите си плажове

Снимка 477787

Източник: iStock

Решението за този тип дезинфекция, предхождащо постепенното разхлабване на мерките в страната, доведе до остра реакция на природозащитниците. Според тях пръскането с белина по плажовете е, меко казано, лоша идея, защото тези места са живи екосистеми, които се унищожават с препарата, пише Guardian.

Вредата е още по-голяма сега, в периода на гнездене и развъждане на редица видове птици, които изграждат своите убежища край бреговете. Някои от тях са и защитени. Има притеснения и за крайбрежния риболов.

Доналд Тръмп, дезинфектантите и до какво доведоха предложенията за борба с коронавируса на американския президент

Когато приемеш думите на Тръмп буквално

Абсурдно изказване, очаквани последствия

От Greenpeace Испания също осъдиха остро действия, като подчертаха, че те не са "идея на Тръмп", а реална ситуация в Захара де лос Атунес. В последствие местните власти излязоха с позиция, в която определят действията си като грешка, но и подчертават, че са имали само добри намерения.