Китай, един от най-големите производители и потребители на пластмасови изделия, планира сериозни мерки, с които да редуцира негативния ефект върху околната среда.

Най-голямото сметище в страната, голямо колкото 100 футболни игрища, вече е със запълнен капацитет, 25 годни по-рано от очакваното. През 2010 г. са събрани 60 милиона тона боклук, съставен само и единствено от пластмасови изделия.

За 2017 г. са събрани цели 215 милиона тона боклук само от домакинствата. А рециклирането в страната не е на необходимото ниво. Именно по тази причина правителството обяви своя план за следващите пет години. Той включва и мерки, които влизат в сила веднага.

Снимка 462579

Източник: iStock

Торбичките, произведени от неразградим материал, ще бъдат забранени в големите градове до края на тази година, а от 2022 - и във всички останали населени места в страната. За пазарите, където се продават свежи продукти, забраната ще влезе в сила до 2025 г.

Всички заведения и ресторанти също трябва да прекратят употребата на пластмасови сламки до края на 2020 г. Хотелите трябва да спрат да предлагат изделия за еднократна употреба до 2025 г.

Снимка 462577

Източник: iStock

Забраната за производство и използване на пластмасови торбички, по-тънки от 0.025 мм, съществува ще от 2008 г, пише BBC.

Pejo 3000, Италия, Алпите и първият ски курорт с пълна забрана над пластмасата

Защо този италиански ски курорт забрани пластмасата

Локални мерки срещу глобален проблем

Китай не е първата азиатска страна, която обявява война на еднократната пластмаса. До 2021 г. се очаква в цял Тайланд да бъде забранена употребата на пластмасови торбички, сламки, чаши и други подобни изделия. Тази забрана вече важи на остров Бали.