През отминалата събота стотици хора във Венеция носеха маски. Това може да не звучи като новина, но всъщност е - медицинските маски срещу коронавируса бяха заменени с карнавални за първи път от февруари 2019 г.

Снимка 563653

Източник: iStock

Карнавалът във Венеция се завърна, след като тъкмо в началото му през 2020 г. беше отменен заради започващата пандемия.

"Това е карнавал на надеждата. Covid-19 си отива и се надяваме да се върнем към нормалния си живот", казва венецианецът Кристиан Скализе пред Reuters. Ръстът на заболелите и хоспитализирани в Италия драстично е намалял, което накара властите да премахнат изискването за носене на маски на открито, както и да позволят подобни събития.

Все пак има и някои забрани - известните паради на маскираните няма да се състоят, за да се избегне излишно струпване. За сметка на това ще се състоят някои от обичайните балове, характерни за Венецианския карнавал, като Балът на доджите.

Освен това в периода от 12 февруари до 1 март всеки жител или гост на Венеция може да се разхожда в карнавален костюм без да шокира никого. Събитието се отбелязва от XI век насам и бележи седмицата преди началото на Великденския пост.