Докато някои двойки възприемат празниците като време за общуване и интимни моменти край камината, то за други сексът и романтичните мисли са последното нещо, което им хрумва по това време на годината. И причината за това е само една - стрес.

Shallowing - сексуалната практика, която вероятно не знаем, че обичаме

Shallowing - сексуалната практика, която вероятно не знаем, че обичаме

Гарантирано повече удоволтвие

Защото трябва да се справим с пазаруване, опаковане на подаръци, готвене, празнични партита, пътуване и срещи със семейството - а всичко това понякога е твърде много.

Затова съвсем нормално е напрежението да се отразява на либидото ни. Стресът влияе на всеки аспект от живота ни, включително и на сексуалния, убедени са медицинските специалисти. Нещо повече - според тях, когато сме стресирани се засилва чувството за нежелание на интимност, което се поражда от умората и тревожността, които ни пречат да влезем в "подходящо" настроение.

Снимка 647538

Източник: iStock

Това е така, защото стресът оказва влияние върху хормоните, а повишените нива на кортизол (хормонът на стреса) биологично потиска сексуалното желание.

А най-голямата ирония е, че именно сексът може да помогне за намаляване на стреса. Но когато сме затънали в тревоги и лошо настроение, достигаме до момент, в който дори и да желаем интимност, практикуването ѝ може да се окаже истинско предизвикателство.

Какво може да направим по въпроса? Ако сме забелязали, че сексуалното ни желание е намаляло, независимо дали е заради празниците или не, експертите са съгласни, че няколко неща могат да ни помогнат.

Как да се опазим здрави по празниците

Как да се опазим здрави по празниците

5 практични съвета от лекарите

На първо място е комуникацията с партньора и организирането на романтични начинания. След това е пълноценна почивка и добрият сън. Не е за подценяване дори и мастурбацията - според експертите тя може да "направи чудеса" за намаляване на стреса, повишаване на сексуалното желание и събуждане на интереса към партньора.