Дали се вихрим в кухнята, децата ни все се връщат ранени от детската площадка или пък сме на романтична вечеря с червено вино, трудните за отстраняване петна все отнякъде ни дебнат. Но как да се справим с тях е въпрос на бързо действие и малко познания по химия.

Има няколко основни вида почистващи вещества. Най-разпространени са сърфактантите или с други думи - познатият ни сапун. Те притежават хидрофилен (обичащ водата) и хидрофобен (избягващ водата) край - с хидрофилния се свързват с водните молекули, с хирофобния се свързват с мръсотията и изтичат в канала.

Вторият вид са ензимните препарати, които обаче съдържат различни набори от ензими, разграждащи различни видове замърсители. Затова е важно да обърнем внимание на етикета, за да разберем дали конкретният препарат би ни свършил работа, или не. Например, на нашия пазар се предлага сапун с жлъчка, който е ефективен при отстраняването на петна от различни замърсители.

Снимка 407374

Източник: iStock

По-упоритите петна се третират с окисляващи агенти, като белината. Те на практика не отстраняват петното, а просто го правят невидимо, като премахват цвета на т.нар. хромофори - цветните части на молекулите. Съществуват и по-щадящи от белината вещества, които можем да използваме върху цветни дрехи, но все пак с повишено внимание. Такива са безхлорната или кислородна белина (натриев перкарбонат) и кислородната вода. Но не бива да ги използваме върху материи като вълна и коприна, тъй като тези тъкани буквално може да се разградят.

За най-упоритите петна се използват разтворители като алкохол и разреден във вода оцет (една част оцет към две части вода).

Снимка 407375

Източник: iStock

Кой метод да предпочетем

При повечето петна е важно да се вземат бързи мерки, а изключение прави калта, която е добре първо да изсъхне. Винаги започваме са попиване на засегнатия участък, без да търкаме плата, а след това използваме студена вода. Топлата или гореща фиксират петната - понякога завинаги.

Кафе

Ако току-що сме се поляли с кафе, трябва веднага да попием петното, след което да обърнем плата и през него да пуснем студена струя вода, докато се отмие. Ако петното вече е засъхнало, ще се наложи да използваме безхлорна белина (1/4 белина към 2 вода).

Шоколад

Той е както органичен, така и мазен замърсител, затова е необходимо да използваме първо сапун и студена вода. Ако не се отстрани, на помощ идват ензимите. Шоколадът е сред малкото замърсители, които изискват търкане на плата, а не попиване.

Снимка 407376

Източник: iStock

Червено вино

За отстраняване на тези петна също се налага почистване в две стъпки - сапун или препарат за миене на чинии, следван от кислородна вода за разрушаване на хромофорите.

Домати

Петната от домати са изключително упорити и изискват бързи реакции и студена вода. Ако сме се забавили, може да се опитаме да ги отстраним чрез топла вода и ензимен препарат.

Кръв

Тук студената вода е задължителна, както и бързото действие. За почистването на кръвта са най-ефективни ензимите, но ако след няколко опита петното остава видимо, може да опитаме да го премахнем като го натрием с разтворител като алкохола. При по-деликатни тъкани, разреждаме алкохола с вода в съотношение 1:1.

Снимка 407377

Източник: iStock

Трева

Сред най-упоритите петна са тези, оставени от тревата. Няма гаранция, че ще успеем да се отървем от тях, но си струва да опитаме с ензимен препарат, след което с разреден оцет. Преди да използваме оцета, е важно да проверим на скрито място от дрехата дали няма да я обезцвети. Ако нищо не подейства, последната ни надежда е в химическото чистене.

Мастило

Мастилото се разтваря със спирт, затова напояваме с него плат, който не ни трябва и с него "попиваме" мастилото от зацапаната дреха. Ако това не е достатъчно, може да използваме и окислител.