Ирландците пият кафето си с уиски, но те далеч не се единствените, които разчитат не само на ободряващата сила на кафените зърна. Оказва се, че и мексиканците си имат своя рецепта за високоградусово кафе. И то дори не само една.

Защо кафето от цикория е полезният заместител на кофеиновото кафе

Кой е най-полезният заместител на кафето

Нула кофеин, много ползи за здравето

Всъщност в Мексико е много вероятно да ни предложат да ни почерпят с carajillo - коктейл, който се приготвя с горещо черно кафе или еспресо и Licor 43 - сладък испански ликьор. Любимата на горещите мексиканци рецепта за високоградусово кафе обаче е друга и изобщо не е сложна за приготвяне.

За да си направим богатото и кремообразно мексиканско кафе, са ни необходими 150 мл горещо кафе, 30 мл ликьор Kahlúa и 15 мл текила. И трите съставки комбинираме в чаша и за разкош отгоре можем да добавим бита сметана и канела на прах. Това, което се получава, е приятна и затопляща напитка, благодарение на идеалното съчетание на кафе и алкохол.

Снимка 616743

Източник: iStock

Защо течната сметана не е най-добрият приятел на кафето

Защо да не добавяме сметана в кафето си

И с какво да я заменим

Ако обаче искаме да разнообразим рецептата, можем да го направим като сварим кафето с подправки като канела, индийско орехче и анасон, съветват Tasting Table.