Скоро пред нас ще имаме удоволствието да настъпят страхотните семейни празници по случай Великден, в които ще имаме възможността отново да съберем всички роднини и приятели на една пищна и изпълнена с много щастие празнична трапеза. Освен с традиционното борене с яйца обаче, другият отличителен момент, заради който се открояват толкова много приятни емоции и спомени, е онази неповторима наслада, създаваща се от вкуса на задължителното печиво покрай всички тези свети дни, а именно великденският козунак.

Знаем, че всеки един изкусен майстор на сладките изкушения си има свое собствено разбиране и специфична рецепта за приготвянето на това великденско съвършенство. С този кратък материал искаме да наблегнем на онези толкова важни и препоръчителни стъпки, с който конците при разчупването на козунака, могат да се окажат повече от впечатлителни както за вкуса, така и за очите на нашите гости.

Търпение, спокойствие и пак търпение

Правилно номер едно - козунакът обожава да го приготвяме с много търпение, спокойствие и пак търпение. Трябва наистина да се заредим с нужното позитивно настроение, да направим подреден план на всички важни стъпки от рецептата, и да запретнем буквално ръкави за едно запомнящо се кулинарно творение. Нужното време ще ни е необходимо както при правилното шупване на маята, така и при периода, в който тестото трябва хубаво да втаса. Така че ако искаме да пришпорим времевия процес и да използваме не толкова препоръчителните готварски хитринки (като използването на фурната като мигновен уред за втасване), то трябва да знаем, че в крайния резултат може да не присъства и нито едно козуначено конче.

Така желаната структура на конци

Всеки един кулинарен творец, който предприема решителността да се впусне в приготвянето на това сладко печиво, желае така търсената и първа отбелязвана от всички козуначени дегустатори структура на разтягащите се конци. Но не всичко е толкова стряскащо, колкото изглежда - нужната стъпка за получаването на така изящните козуначени конци се състои предимно в правилното съотношение на захарта и яйцата в приготвянето на нашето тесто. Ако прекалим прекомерно с точно тези две съставки, то има вероятност глутенът в брашното да не успее да се активира до нужните нива, което е почти сигурна предпоставка, че няма да успеем да се зарадваме на козунак изпълнен като по конец.

Ако все пак изпитваме някакви затруднения с приготвянето на така вкусното козуначено изделие или просто обичаме повече да си го похапваме, отколкото да го създаваме, то спокойно можем да отскочим до магазините на Lidl, където в седмиците около Великден ни очакват страхотни предложения за пресни и вкусни празнични козунаци от родно българско производство. Пристрастяващо ухаещи от фурните или пакетирани на рафтовете в магазина, козунаците от Lidl могат да се открият в различни асортименти като със стафиди, орехи, портокалови корички или какаови парченца.

А освен с празничните вкусни печива всички любителите на сладките изкушения могат да изненадат своите близки и с тематични шоколадови фигурки с марката Favorina, от които има богатото разнообразие във веригата. А за търсещите по различни и открояващи се празнични предложения, ексклузивен шоколадов веган заек и веган желирани бонбони ще събудят сладостта на Великден и ще задоволят вкусовите нужди и на потребителите, които се хранят с продукти на растителна основа.

Козуначено старание

Ако трябва да обобщим с няколко изречения кои са важните стъпки и съставки за приготвянето на един така вкусен великденски козунак на конци, то те ще бъдат достатъчно отделено количество от търпение и правилното съотношение на захарта и яйцата в тестената смес. В онлайн социалното пространство както и в редица кулинарни книги присъстват толкова много разновидности и креативни идеи за приготвянето на един запомнящ се козунак на конци, че точният вкус и неговата уникална форма зависят изцяло и единствено от нашите умело стараещи се ръце.