Пицата е любимо ястие на милиони хора по света. Вероятно, съществуват и милиони вариации на това какво можем да сложим отгоре.

Къде в Европа (но извън Италия) правят най-добрата пица

Къде в Европа (но извън Италия) правят най-добрата пица

Изборът на италианците

Всеки има своите предпочитания, разбира се, а хората от 50 Top Pizza, международен наръчник, ръководен от италианци, са си направили труда да опитат наистина много пици, за да определят къде в Европа можем да ядем най-вкусната пица. Ето и как изглежда топ 10 за тази година.

10. Fratelli Figurato - Мадрид, Испания

Тук тестото е истинската звезда. С висока и ароматна коричка пиците са леки и лесно смилаеми. Bufalina с биволска моцарела и Provola с черен пипер винаги са отличен избор.

9. La Balmesina - Барселона, Испания

В тази пицария се залага на неиндустриални продукти, натурални вина и занаятчийски бири. Но тестото е нещото, което привлича хората. То е приготвено само от пълнозърнесто брашно и ферментация от поне 72 часа.

8. nNea - Амстердам, Нидерландия

Според хората от 50 Top Pizza това е класическият и най-логичен избор, когато искаме да хапнем типичната за Неапол пица, но в Амстердам.

7. IMperfetto - Пито, Франция

Тук тестото е в съвременен неаполитански стил, а перфектното изпичане е силната им страна.

6. Pizza Zulu - Фюрт, Германия

Отличителното тук е, че пицарията разполага с просторна трапезария, от която се виждат фурните и хората, които приготвят вкусната пица.

5. Baldoria - Мадрид, Испания

Менюто съдържа само седем пици, шест стартера и четири основни ястия. Простичко, но изпипано.

4. 50 Kalò - Лондон, Великобритания

Тестото, разбира се, е директно приготвено и разточено по традиционен начин. Отгоре пък се полагат внимателно подбрани продукти.

3. Via Toledo Enopizzeria - Виена, Австрия

Тук липсват екстравагантни подходи и решения, защото пиците се придържат към класически стилове, балансирайки традиционни неаполитански и съвременни техники.

2. Sartoria Panatieri - Барселона, Испания

Пиците са номерирани от едно до 10 и всеки ден има пица на деня, в която са вложени сезонни продукти. 

1. Napoli on the Road - Лондон, Великобритания

Характерно за тази пицария са автентичните вкусове на неаполитанската пица със съвременен привкус. Тестото е дълго ферментирало с ясно изразена коричка след изпичане. Препоръчваната пица тук е Ricordi di infanzia.

Можем ли да ядем пица, престояла извън хладилника

Можем ли да ядем пица, престояла извън хладилника

Когато вкусното може да се окаже опасно

Любопитното е, че в топ 50 намират място и няколко пицарии в съседните ни държави. Като Matto Napoletano в Скопие, Северна Македония (под номер 16), Odori в Атина, Гърция (под номер 25), Pietra в Белград, Сърбия (под номер 32) и ZANO в Яши, Ръмуния (под номер 49).