Електрониката вече е навсякъде около нас. Едва ли можем да си представим един ден без устройствата, които ползваме постоянно. Но дори и при подобна употреба със сигурност има някои малки детайли, които ни се изплъзват.

Кабелът на лаптопа

Няма особена разлика между тези на различните марки. А основната прилика е, че на всеки има по една малко, черно, цилиндрично парче от пластмаса и гума. То е там, за да изпълни своята задача - да неутрализира електромагнитния шум, който се създава от всички електронни устройства и техните кабели.

Инфрачервен код

Това е езикът, с който си комуникират дистанционното и телевизорът. Но в основата му не е инфрачервената светлина, която виждаме от лампичката на дистанционното. То изпраща множество кратки трептения, подобно на морзов код, чрез които телевизорът разбира какво искаме да направим.

Снимка 423059

Източник: iStock

Крачетата на клавиатурата

Вероятно смятаме, че тяхната идея е да направят употребата на клавиатурата по-удобна за нас. Е, не е точно така, защото ако не ги използваме, позицията е дори по-добра за нашите китки, тъй като няма наклон.

Идеята на крачетата е да виждаме по-добре буквите, докато пишем. А малките издатини на клавишите F и J са там, за да ни служат за ориентир, ако пишем с десетте пръста и не поглеждаме към клавиатурата.

Линиите по жаковете

Вероятно сме забелязали, че на металната част от жака на слушалките ни има две или три линии, а на по-старите - само една. Тези линии са направени от полимерни материали като пластмаса, която не пропуска електрически сигнал. Тяхната цел е да разделят различните канали, по които протичат електрически импулси и се предава информация. 

Това значи, че по-старите модели, на чиито жак има само една линия, могат да възпроизвеждат моно звук - един и същ и в двете слушалки. Двете линии осигуряват стерео звук, който е комплексен и различен в лявото и дясното ухо. Трите линии пък са за слушалките, които имат и вграден микрофон.

Снимка 423063

Източник: iStock

Зарядното устройство

Върху него има много и доста объркващи символи, които ни е трудно да разгадаем. Знакът CE посочва, че продуктът е сертифициран и годен за употреба. Ако има знак с къщичка, значи трябва да използваме устройството само на закрито. Двойният квадрат пък значи, че кабелът има двойна изолация, която го прави по-безопасен за употреба, пише Bright Side.