Преди близо три години Apple премахна хитовата игра Fortnite от App Store, което направи играенето й през iPhone много трудно. 

Fortnite, GeForce Now и как да играем играта от iPhone

Как да играем Fortnite от iPhone

Не е безплатно, но е възможно

Причината за това бе, че създателите на играта Epic Games бяха открили начин да не плащат комисионна на Apple за покупки, направени в самата игра, както повеляват правилата на App Store. 

Към момента Apple и Epic Games все още изясняват отношенията си в съда, но шефът на гейминг компанията Тим Суийни обяви наскоро в Twitter, че през 2023 г. Fortnite ще се завърне в екосистемата на Apple. 

Снимка 574781

Източник: Epic Games

Не е ясно точно какво има предвид Суийни, тъй като съдебният процес все още е в ход, но от BGR предлагат едно доста разумно и логично обяснение. 

То е обвързано с новото законодателство на ЕС, което ще задължи Apple да позволи в приложенията, предлагани в App Store, да използват собствени платежни системи. 

Снимка 601096

Източник: iStock

Европейският закон за дигиталните пазари предвижда и позволение за инсталация на приложения от източници, различни от Аpp Store. 

Apple, App Store, ЕС и новите закони, които ще променят начина на сваляне на приложения

EС слага край на монопола на Apple

Още една загуба за Apple

Всичко това означава, че дори завръщането на Fortnite в iOS да се превърне във факт, играта най-вероятно ще е достъпна само в Европа.