От доста години една от основните критики към Apple е, че компанията упражнява своеобразен монопол и нарушава конкуренцията чрез забраната си за сваляне на приложения от алтернативни на App Store магазини. 

Европейският съюз и новият USB-C стандарт за зареждане

ЕС принуди със закон Apple да смени Lightning порта с USB-C

Влиза в сила през 2024 г.

Дори Илон Мъск наскоро атакува Apple по тази тема, най-вече заради високите такси, които App Store налага на покупките във вече свалени приложения. 

Това обаче може да се промени още от догодина, пише Bloomberg, тъй като Apple ще трябва да се съобрази с новите закони за дигиталните пазари, които ще влязат в сила от 6 март 2024 г. 

Снимка 507835

Източник: Apple

Те изискват Apple да позволи инсталирането на приложения от други онлайн магазини, което компанията до момента ожесточено отказваше да направи. 

По данни на Bloomberg, Тим Кук е впрегнал сериозен ресурс от инженери, за да направи тази промяна възможна и да превърне iOS в по-отворена система. 

Подобен развой би лишил Apple от възможността да събира такси от приложенията, но е възможно все пак да бъде създаден и механизъм за плащане при сваляне на софтуер от други магазини за приложения. 

Снимка 494706

Източник: iStock

Досега Apple отказваше да “отвори” App Store с аргумента, че свалянето на приложения от непотвърдени източници може да компрометира устройствата и сигурността на потребителите. 

Засега промяната ще засегне само устройствата на територията на Европа, но не е изключено САЩ да приеме подобен закон и да задължи Apple да промени политиката си и отвъд океана. 

iPhone 15 и може ли следващите телефони на Apple да са обли и от титан

Завръща ли се облият iPhone

И с титанов корпус

Очаква се промяната да бъде въведена с излизането на iOS 17 и iPhone 15 следващата есен, няколко месеца преди крайния срок на ЕС.