Би било разумно да заключим, че ползването на електронна поща е доста по-щадящо за околната среда от това да изпращаме съобщенията си върху пресовани дървета (хартия).

Компанията OVO Energy във Великобритания наскоро се е заела да изчисли точно колко вреда нанасяме на планетата, когато пращаме съобщенията си по имейл.

Статистиката сочи, че, ако всеки човек на територията на кралството промени навиците си и започне да праща само по един имейл по-малко на ден, въглеродните емисии ще бъдат редуцирани с точно 16 433 тона.

Това количество въглерод се равнява на емисиите от над 80 хиляди полета от Лондон до Мадрид или от 3334 дизелови автомобили.

Въпросът обаче е как така имейлите създават вредни емисии?

Снимка 455147

Източник: iStock

Отговорът е доста прост и се крие във факта, че изпращането на електронно съобщение зависи от работата на невъобразимо големи сървъри, разпръснати по цял свят.

Да, емисиите от един имейл са незначителни, но когато съберем броя на всички съобщения, които изпращаме всеки ден, картината придобива по-различна форма.

При тези обстоятелства не можем да не се запитаме какво причиняват милиардите съобщения по Messenger, Instagram, Snapchat, WhatsApp и т.н., но, уви, такова проучване все още няма.