Марс е новата цел на милиардерите с развинтено въображение. Начело на тях е Илон Мъск, който отдавна е насочил поглед към Червената планета и я вижда като бъдеща алтернатива на живота на Земята.

Основният проблем пред заселването на Марс обаче е осигуряването на необходимите условия за пребиваване там. И както и в много други ситуации, Мъск има решение и за него. Доста нестандартно.

Той предлага Червената планета да бъде взривена с ядрени оръжия, за да стане годна за обитаване от хора. За пръв път той сподели този свой план още преди пет години.

Снимка 439318

Източник: iStock

По думите му, една голяма ядрена експлозия ще доведе до стопяване на ледените шапки и загряване на Марс до толкова, че температурите да станат поносими. Термоядрените оръжия над полюсите на планетата за него са най-бързия начин за нейното загряване.

Освен това, ядрените бомби ще освободят голямо количество въглероден диоксид при избухването си, което ще направи въздуха по-годен за дишане.

Заради този него план, Мъск си спечели прозвището "суперзлодей". И тъкмо когато бяхме забравили за него, той запя старата песен на нов глас. В профила си в Twitter милиардерът публикува снимки на тениски, на които е написано "Nuke Mars".

Подозренията са, че с парите от продажбите на тези тениски собственикът на SpaceX ще финансира поредният си проект отвъд границите на нашите представи. Както направи преди време с огнехвъргачките, от които си спечели достатъчно, за да построи тунел.

А сега планът на дневен ред е осъществяването на пътувания до Марс и заселването на Червената планета в един даден момент от бъдещето, който за Мъск е задължителен, за да може човечеството да оцелее, пипе Independent.

Как би ни се отразило пътуване до Марс

Как би ни се отразило пътуване до Марс

Готов ли е човешкият организъм за дълбокия космос

Идеята за ядрените взривове обаче сериозно притеснява учените. Някои от тях са на мнение, че те могат да доведат до образуването на огромни облаци, които да блокират слънчевата светлина и топлина и по този начин да се постигне обратният на търсения ефект - още по-голямо охлаждане на Марс. А за радиацията дори не споменаваме...