От десетилетия учените се опитват да намерят лек за рака, но засега универсалното лекарство е мираж. Вероятно и ще продължи за бъде. На фона на увеличавания се брой онкоболни в световен мащаб се увеличават и изследванията, които показват ефекта от един или друг тип терапия.

След проведено изследване в Технологичния университет в Синди се установява, че гравитацията оказва значително влияние върху раковите клетки в тялото. Само след ден в условията на нулева гравитация, над 80% от раковите клетки умират. Този резултат само потвърждава предишен експеримент на немски учени.

Ръководителят на изследването, проведено в Австралия, Джошуа Чоу признава, че зачестилите случаи на онкологични заболявания в неговото обкръжение го мотивират да разбера повече за раковите клетки и за това от какво се влияят те.

Снимка 456062

Източник: iStock

Предишният му научен успех е доказването, че нулевата гравитация в космоса предотвратява загубата на костна плътност. Сега той изследва клетки на рак на гърдата, на яйчниците, белите дробове и носа, поставяйки ги в условия на микрогравитация, пише DW.

Чесън, джинджифил, гинко, куркума и други природните лекове, които вредят на терапиите срещу рак

Защо чесънът не се препоръчва при лечение на рак

Натуралното не винаги е безопасно

Следващата цел е изпращането на подобни проби в Международната космическа станция, за да се потвърди, че при раковите клетки наистина настъпва програмирана клетъчна смърт при нулева гравитация. Това ще се случи още следващата година. А евентуалното създаване на нов метод за борба с онкологичните заболявания със сигурност ще отнеме доста.