В края на всяка година Google обича да споделя синтеза на изминалите 365 дни под формата на списъци с най-търсените имена, теми, събития и т.н. 

Google Earth, таймлапс видеата и как сме променили планетата за 36 години

Как променихме планетата за 36 години

Отговорът е в над 24 милиона сателитни снимки

Статистиките на търсачката са интересни поради много причини и ни дават бърза равносметка за изтеклата година, но също ни и напомнят факти, които може би вече сме забравили. 

Списъците на Google за най-популярните търсения в България може би са и едно от малкото места, в които имената на Кирил Петков и Джулиана Гани могат да съществуват в някаква смислена последователност. 

В този случай визираме списъка с имена на личности, които най-често сме търсили през 2021 г.

Общите теми, които сме гугълвали най-често не са толкова изненадващи, като те гравитират предимно около пандемията, мерките, ваксините и политическите събития в страната. 

По отношение на въпросите, започващи с “Как…”, сме искали да научим най-често как се гласува машинно, как да се преброим онлайн, как се пише есе, как се прави антигенен тест и как се вади зелен сертификат. Тук няма изненади. 

Въпросите, започващи с “Какво…”, най-често са били в изречения от рода на “какво да ям”, “какво е зелен сертификат”, “какво е мажоритарен вот”, какво се яде на сирни заговезни” и “какво означава ЛГБТИ”. 

Снимка 556610

Източник: iStock

Всеки сам може да направи изводите си от тези данни. 

Глобалните статистики обаче са някак по-отдалечени от българската действителност и са ангажирани предимно със спортни събития. 

Търсенето на новини в световен мащаб пък е отражение на икономическата нестабилност, причинена от пандемията, като половината от най-търсените новини засягат финансови теми по един или друг начин.