Медицината е сред най-динамичните науки на нашето съвремие. Учените непрекъснато изследват природата около нас, която не спира да се променя. Досега не се бяхме замисляли колко важни са езиците на местните общности в цял свят, за да продължаваме да се развиваме, не само в културно отношение.

Снимка 536111

Източник: iStock

Според ново проучване значителна и ценна част от словесната енциклопедия с медицински познания в световен мащаб е на ръба на забравата. Изследването е проведено в три региона с изключително богато биокултурно разнообразие - Северна Америка, Папуа Нова Гвинея и северозападната част на Амазонка.

Резултатите сочат, че от 12 495 наименования на растения, 75% от тях са обвързани само с един местен език. Ако тези уникални думи излязат от употреба, твърде вероятно е да изчезне и информацията за тях. Много от тези ценни видове не са изследвани и знанията се предават от поколение на поколение.

"Следователно, всеки местен език е уникален резервоар на медицински познания", уточняват авторите на проучването.

Мурсалски чай, пирински чай, Sideritis, Икария и за какво е полезен този чай

Колко ползи има мурсалският чай

Повече, отколкото мислим

В момента броят на езиците, които се говорят в цял свят, е 7400, но тенденцията е по-редките да бъдат заменени с някои от по-глобалните. Приблизително един език престава да се говори на всеки четири месеца. Към настоящия момент застрашени да останат в историята са 3054.

Снимка 536112

Източник: iStock

Ето и пример: наскоро бе доказано, че някои лечебни растения, познати на една от аборигенските общности в Австралия, притежават силни лечебни свойства, които могат да бъдат използвани в допълнение към борбата срещу постоянно нарастващата ни антибиотична резистентност.

"Следователно, прогнозата за изчезването на близо 30% от местните езици до края на XXI век е значителна заплаха за откритието на нови лекарства", цитират учените от Science Alert.