Водата е неизменна част от живота. Дори още преди да се родим, тя е естествената среда на съществуването ни. И ако плуването не е за всеки, то ежедневният досег с водата - редовната хидратация, е неизбежно и задължително условие за живот.

Има обаче хора, които приемат водата по различен начин и успяват да разчупят взаимоотношенията си с нея. Така от ежедневна нужда, тя се превръща във вдъхновение и в начин да предизвикаш себе си.

В книгата с рекордите на Гинес откриваме стотици резултати, свързани с водата. Някои са свързани с природни феномени, но повечето са постижения на хора, които ще ни накарат да се чудим как не сме се сетили за това по-рано.

И докато едни рекорди изискват сериозна и продължителна подготовка, други пък са родени на шега. В последствие обаче всички стават причина нечие име да се запише в историята. Ето и най-интересните рекорди, в които са замесени и хора, и вода.

Най-бърза скорост, развита по вода

Световният рекорд в тази категория принадлежи на Кен Уорби, който на 8 октомври 1978 г. достига скорост от 511.12 км/ч.

Лодката, която Кен прави сам в задния двор на дома си в Нов Южен Уелс, Австралия, е с реактивен двигател и носи името Spirit of Australia. С нея той чупи предишния си рекорд от предходната година - 467 км/ч. И до ден-днешен няма кой да го надмине.

Още от най-интересните световни рекорди, свързани с водата, има тук.