Заминаващото си десетилетие бе период, в който технологиите проникнаха в обществото и в живота на хората до такава степен, че вече не можем да си представим света без тях.

И тъй като няма никакви индикации, че технологичният прогрес ще забави ход в скоро време, можем само да се питаме как ще изглежда света след още 10 години бурен растеж.

От Ericsson са решили да разпитат 7500 върли фенове на новите технологии от Индия, Англия, САЩ, Китай, Япония и Австралия как те виждат технологичния сектор след 10 години.

Снимка 456954

Източник: iStock

Преобладаващите отговори от анкетата сочат към една обща тенденция, която може да бъде обобщена с наименованието "интернет на сетивата".

Голяма част от анкетираните смятат, че в следващите 10 години основният фокус при технологиите ще е да се засегнат и ангажират още повече от човешките сетива.

Някои вярват, че през 2030 г. ще разполагаме с устройства, с които можем да променяме вкуса на храната, която ядем, така че да е максимално вкусна за индивидуалните ни вкусови рецептори.

Снимка 456955

Източник: iStock

Преживяванията ни в мрежата вече ще бъдат съпроводени от усещания за аромат и вкус, а екраните на смартфоните например ще могат да ни "отговарят" чрез специални вибрации и импулси при докосване.

Руските крави, виртуалната реалност и какво е общото помежду им

Кравите, които живеят във виртуална реалност

Една интересна идея на руските фермери

Зрителната стимулация от технологиите ще се изкачи на изцяло ново ниво, като 70% от анкетираните смятат, че виртуалната реалност ще стане напълно неразличима от реалния свят през или преди 2030 г.

Снимка 456953

Източник: iStock

Според някои пък пътуванията в чужбина и посещенията на атрактивни и популярни дестинации ще спаднат рязко, защото ще можем да ги посетим виртуално, като същевременно ще сме в крак и с друга тенденция - запазването на околната среда.

“Договор за мрежата”, Тим Бърнърс-Лий и как създателят на интернет иска да “поправи” мрежата

Как създателят на интернет иска да го “поправи”

Интернет не е това, което беше

В едно направление обаче всички анкетирани са единодушни - 5G ще е основният двигател на технологичните иновации в идното десетилетие.