За първи път лекари в САЩ могат да предпишат като лекарство видеоигра. Американското управление по контрол на лекарства и храните (FDA) одобри EndeavorRX като ефективно лечение за деца със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, пишат от Science Alert.

За да получи официално одобрение и да бъде EndeavorRX призната за терапевтично средство, отнема две години, множество опити и над 600 души доброволци за изпитанията. В основата ѝ е алгоритъм, разработен от специалиста по неврологични науки Адам Газали. Благодарение на специалният алгоритъм, се активизират тези зони в мозъка, отговорни за вниманието.

EndeavorRX е предназначена за деца във възрастта 8-12 години, които имат проблем дълго време да се съсредоточат върху един обект или определено занимание. Играта е по лекарско предписание - с рецепта, и изисква сериозна концентрация, за да може героите да бъдат напътствани, докато обикалят по света и преодоляват различни препятствия.

Снимка 392441

Източник: iStock

"EndeavorRx не предлага медикаментозна опция за подобряване на симптомите, свързани със синдрома на дефицит на вниманието при деца и е важен пример за нарастващото влияние и помощ на дигиталната терапия и дигиталните терапевтици", казва Джефри Шурен, директор на Центъра за устройства и радиологично здраве на Американското управление по контрол на лекарства и храните.

Според инструкциите EndeavorRX се препоръчва на деца с нарушения на вниманието и хиперактивност, за които е препоръчително да играят от 25-30 минути на ден, пет пъти седмично в продължение на месец.

Само в САЩ се смята, че синдромът на дефицит на вниманието засяга около четири милиона деца на възраст между 6 и 11 години. Те показват много високи нива на активност и имат трудности да останат фокусирани, да обърнат внимание и да контролират поведението си.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Insomniac Games и ще бъде ли продължение на първата играта за Спайдърмен

Новите сили на новия Спайдърмен

Усещаме, че Marvel's Spider-Man: Miles Morales ще ни скрие шапките