Electronic Arts е сред лидерите при разработчиците на видео игри, като дълги години една от най-популярните им игри бе футболният симулатор FIFA.

FIFA, EA Sports и преминуването на футблния симулатор на EA Sports FC

Краят на FIFA (каквато я познаваме) идва тази есен

Готви се голяма промяна

Но след като договорът им с футболната централа не бе подновен, се наложи да преименуват играта. Проблемите за компанията обаче продължават.

В официално съобщение от Electronic Arts казват, че ще съкратят около 5% от служителите си и ще спрат разработването на няколко игри.

Към месец май миналата година EA са имали 13 400 служители, което означава, че сега ще съкратят около 600 души, пише Deadline. Тази новина идва след като миналата година компанията освободи също голям брой свои служители - 800.

EA обаче не са единствените в гейминг сектора, които орязват бюджети и се преструктурират. През септември миналата година Epic Games съкратиха 830 работни места. Riot Game пък обявиха миналия месец, че ще освободят 11% от служителите си.

Служителите на Activision Blizzard и Xbox също ще намалеят, като от Microsoft планират да освободят поне 1900 души. Sony също е на борда със съкращенията, освобождавайки 900 работни места.

The Game Awards 2023, Baldur's Gate 3 и кои са големите победители

Ето коя е видеоиграта на годината

И кои са останалите победители

От Video Games Chronicle пък твърдят, че EA са решили да спрат работа по новата игра за "Междузвездни войни", която бе обявена през 2022 г. Този ход е, за да се намалят разходите по лицензионни игри.

GTA 6 и първият официален трейлър за предстоящата игра

Първият официален трейлър за GTA 6 e вече тук

След 10 години чакане

Игрите Black Panther и Iron Man, също са лицензионни, не са отхвърлени и към момента все още се работи върху тях.