Прекарваме голяма част от деня си с поглед, вперен в някой екран - я на телефона, я на таблета, или пък на лаптопа. Независимо дали използваме само едно, или няколко устройства, чиито екрани излъчват синя светлина, ние си вредим ежедневно.

А вредата далеч не се ограничава до главоболие и невъзможност да заспим вечер след дълго скролване в социалните мрежи. Според ново изследване на учените от Орегонския университет, редовното излагане на синя светлина скъсява продължителността на живота ни.

Новините стават още по-лоши, когато добавим и важната подробност, че в това число се включва и синята светлина, която не достига пряко очите ни. Така че дори партньорът ни да прекарва часове на лаптопа близо до нас, ние също сме потърпевши.

Снимка 449723

Източник: iStock

Учените са установили, че сините светлинни лъчи, които се произвеждат от светодиоди, увреждат не само ретината на очите, но и клетките в мозъка. Това се доказва от експеримент с мухи.

Излагането на синя LED светлина по 12 часа на ден намалява значително съществуването им, в сравнение с тези, които живеят при 12 часа слънчева светлина и 12 часа мрак. Някои от тези мухи нямат очи, което кара учените да смятат, че не е нужно синята светлина да е директно пред нас, за да ни вреди, пише Science Daily.

Светлината, излъчвана от екраните, оказва влияние и на ориентацията, на вестибуларния апарат и на някои защитни гени, свързани с начина, по който отговаряме на стреса например.

Снимка 449722

Източник: iStock

Това изследване е и поредното доказателство колко е важен естественият цикъл и естествената светлина за нормалното функциониране на организма. Редуването на слънце с мрак е от съществено значение за съня и имунитета, а прекарването на часове наред изкуствено осветление също оказва своята вреда.

Илон Мъск, смартфоните на милиардера и защо ги унищожава

Защо Илон Мъск унищожава телефоните си

Крайни мерки

И за финал е важно да знаем, че мухите, чието поведение учените изследват, избират да бягат от синята светлина, ако имат подобен вариант. Въпросът е какво правим ние, за да намалим негативния й ефект...