На хора като Джеф Безос планетата Земя отдавна им е отесняла откъм възможности за реализиране на грандиозни планове. Именно затова настоящата цел е Космосът. 

Преди дни основателят на Amazon говори пред отбрана публика в Ню Йорк в качеството си на собственик и на компанията зa космически транспортни услуги Blue Origin. Той представи бъдещите цели, които днес може и да ни звучат нереалистично, но след няколко десетилетия едва ли ще мислим по същия начин.

В речта си Безос говори обобщено за Слънчевата система, която, според незнайно какви изчисления, може да побере един трилион души. А когато това се случи, ще имаме 1000 таланта като Моцарт и още 1000 умове като Айнщайн. Така той си представя тази "невероятна и динамична" цивилизация на бъдещето.

Снимка 409204

Източник: Twitter / Jeff Bezos

За да се случи това обаче, трябва да направим първата и най-важна крачка - да напуснем границите на нашата планета. За целта е необходима ракета за многократна употреба, която да има и ниски разходи за пътуванията си. Това, според Безос, може да се постигне, ако използваме налични ресурси като слънчевата енергия.

Именно върху създаването на подобна летателна машина, която ще направи пътуването до Космоса достъпно за повече хора, са концентрирани усилията на Blue Origin в момента. По думите на Безос, това е доста скъпо начинание, защото са необходими много и все квалифицирани кадри.

Но той иска да го направи за внуците на своите внуци, които да бъдат част от онази динамична цивилизация на Слънчевата система, за която говори. А след като има необходимите ресурси, надали нещо ще го спре да постигне целта си. Особено когато конкуренцията в лицето на Илон Мъск и Ричард Брансън му диша във врата.

Снимка 409203

Източник: Twitter / Telesat

SpaceX обеща първите хора да полетят в Космоса с тяхна ракета през 2024 г., а Virgin Galactic определи цена от 250 хиляди долара за местата за първия подобен полет. Засега нито те, нито Blue Origin имат необходимата подготовка за тази революционна стъпка, но пък имат голямото желание тя да се случи час по-скоро, дори в рамките на тази година, пише Daily Mail.

Според вижданията на Безос, за да има постоянно пребиваващи хора от нашата планета в Космоса, ще са необходими около пет поколения време. Но тези бъдещи поколения ще могат да се чувстват свободни само и единствено ако имат възможността да напускат планетата.

Как сме си представяли живота в космоса през 70-те

Как сме си представяли живота в космоса през 70-те

Архивите на NASA говорят

Създателят на Amazon е наясно, че днес това, че си стоим само на нашата Земя, не е особен проблем, но е сигурен, че след няколко десетилетия ще бъде. Затова и иска Blue Origin да направи този така необходим пробив.

Снимка 409205

Източник: Twitter / Blue Origin

Първата дестинация, към която Безос се цели, е Луната. Според него е време не само да се върнем там, но и да останем за постоянно. За целта на това "полезно място ще се построят жилища", откъдето може много по-успешно да се изследва Слънчевата система и да се кроят планове за нови постижения.

Джеф Безос, Лорън Санчес и кой е пуснал провокативните снимки на милиардера

Ето кой издаде Безос и Санчес

Къртица отвътре

В смелите си мечти милиардерът вижда огромни колонии на всички планети, реки, езера, природа, развити градове и не милиони и милиарди, а трилиони хора, които ще превземат Космоса. Доста смело, определено...