Искаме или не, през последните две години ни се наложи да свикнем с носенето на маски. Но освен че предпазват от заразяване с вируси (ако са поставени на лицето ни правилно), с тях не вдишваме и толкова замърсен градски въздух.

Коронавирусът, маските, влажността и още един неочакван ефект

Още една полза от носенето на маскa

Двойна защита

И макар че изискването за маските вече не е задължително, някои от нас предпочитат да продължат да се предпазват от вилнеещи вируси и вреден въздух.

Добрите новини са, че съвсем скоро ще можем да го правим и по съвсем нов начин - докато слушаме музика.

Съвсем възможно се оказва разработването на амбициозната идея да бъдат комбинира две ползи в едно устройство. Затова и скоро на пазара ще излязат шумоизолиращи слушалки с вградена технология за пречистване на въздуха. Именно причудливата им приставка, която се поставя пред устата, наподобява маска за лице.

При разработването на модела от Dyson са се водили от идеята да направят градската среда по-лесно поносима. От една страна ще можем да се предпазим от вдишването на замърсен въздух, но в същото време ще ограничим и шума - два проблема, с които знаем, че особено по-големите градове, активно се борят.

"Маската" не е плътно прилепнала към лицето и има празно пространство, за да вдишваме въздух. Но за максимално предпазване от вредния въздух Dyson са предвидили и приставка за плътно затваряне на свободното пространство в основната част.

За да не приличаме съвсем на робот, докато носим пълния комплект, пречистващото устройство може да се сваля. Така ще може да разговаряме или просто да послушаме музика, докато сме в парка на спокойна разходка например.

Apple и патентът за комуникационно устройството, което би заменило AirPods

С какво ще замени Apple култовите AirPods

Доста повече от слушалки

Идеята звучи действително добре обмислена, а и компанията Dyson вече са я представили, но без да задават конкретни спецификации или да разкриват ориентировъчна цена за слушалките. Пускането им на пазара обаче ще се случи и то още през есента на тази година, пише Wired.